X
 
 

Лъжат за машинното гласуване (ВИДЕО)

4118 2
photo of Лъжат за машинното гласуване (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Машинното гласуване е поредното нещо, което позволихме да ни изтече като пясък между пръстите. У нас дебатите по разни промени обикновено се случват СЛЕД, а не както е логично - ПРЕДИ нововъденията.

Изборният кодекс се променя през ден, понякога ударно, понякога на малки, а понякога - на големи хапки. Така стана и последния път. Проспахме машинното гласуване и го пропуснахме покрай ушите си като нещо, което е относително полезно, в реда на нещата, логична стъпка напред в съвременния технологичен свят.

От медиите едни хора ни заливат с увещания как машинният вот не може да бъде манипулиран, как разни митични западни държави, предвождани от Холандия, гласуват щастливо и хармонично с машини и всички трябва да сме спокойни, че у нас се случва нещо добро, че и ние най-сетне се присъединяваме към клуба на умните, развитите и демократичните.

За съжаление обаче, и дълбоко НЕизненадващо, нищо от това не е вярно.

Холандия от много години НЕ гласува машинно. Както и всички останали. В Европа няма нито една държава, която да гласува машинно. Останали са 2-3, които използват машинен вот, но само частично. Всички останали, макар да са направили този експеримент още преди 10 - 15 години, са се отказали от него, защото при всички, без изключение, изводите са били, че машинното гласуване не е достатъчно сигурно и относително лесно може да бъде манипулирано. Все пак, една проста и бърза софтуерна подмяна не може да се сравни с мъката да купуваш гласове на терен, да подкупваш изборни комисии, да се криеш от застъпници и наблюдатели и още и още неприятни неудобства.

Сега помислете след като в Германия или Финландия машините могат да бъдат копроментирани с цел изборни измами, на какво може да се надява България? Ние така си живеем - следвайки един прост своеобразен български закон на Мърфи - ако дадено правило, закон, процес, система или други подобни могат да бъдат заобиколени, изманипулирани, игнорирани, изиграни или преиначени, то те със сигурност ще бъдат.

ДАНС няма да тества машините за гласуване

ДАНС няма законова компетентност за проверката и сертифицирането на системи и мрежи за некласифицирана информация и ДАНС не е получавал...

Пожеланото от "Нова република" начало на спазването на законите можеше да започне от далеч по-смислени и полезни примери. Сега не само трябва да приемем вредното решение на НС за повсеместно машинно гласуване, а и трябва да го приложим в опасно кратки срокове. Защото това настояване, което на принципна основа иначе е правилно, в реалността на практика изфорсира институциите да бързат да реализират нещо вредно, и понеже бързат, ще са принудени да го реализират компромисно - с компромисно качество на машините, с компромисен софтуер, на компромисна цена.

Това е нещо, което можеше да си спестим. И след това да се опитаме да се борим срещу него, а не да го приемаме. Защото машинното гласуване е изключително спорна методика. Разбрали са го по-богати държави, с по-неустойчиви съвременни традиции в изборните измами. За нищо обаче не е късно. Важното е да знаем, когато ни лъжат.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    По абсурдна глупост на съм чел! Аз не съм горещ привърженик на машинното гласуване - понеже смятам, че е по-добре да се мине направо на електронно гласуване. Т.е. - гласуване по интернет с електронен подпис! Но - без съмнение - машинното гласуване, сравнено със по-старите модели на гласуване, е хиляди пъти по-сигурно, неподдаващо се на манипулации и каквото друго се сетите! Просто - според мен - е виж още ›› ненужно скъпо - при условие, че може да се въведе електронно! А и последното - без съмнение - е най-бързо!
  • IT 1.1 IT преди 1 година Профил на трол?
    Въобще не е "абсурдна глупост". Зад "машинно", "електронно", и т.н. гласуване стои САМО една проста база данни. И създателят на тази база данни може да въведе код при определена комбинация от фактори да презапише стойността на полето партия с една определена стойност. Например "Глас народен". Как ще предизвикаш "повторно броене"? На кое? Никой, осв виж още ›› ен оператора на тези "машини" за гласуване, няма право да има легално копие на тази база. Колкото и човека да отговарят за контрола, те са краен брой и могат да бъдат подкупени. Ако изобщо има нужда. И не остава никаква следа. Перфектното престъпление. Хора! Гласувайте САМО с хартиени бюлетини! Не се вкарвайте сами в Матрицата.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 21-27 май

Овен През първите два дни от новата седмица ще имате достатъчно свобода да действате според вашите собствени правила. Ако в сряда от в...