МОН работи, за да НЯМА учители

17768
МОН работи, за да НЯМА учители
Снимка: Thinkstock

Преди дни стана ясно, че едно от последните действия на Кунева като просветен министър е било да подпише наредба, с която се спират парите за транспортни разходи на учителите. Или поне на една голяма част от тях.

С наредба от 2014 г. МОН решава да поема 85% от разходите за път на педагогическия персонал. Според текста на наредбата, това включва "лицата, заемащи длъжностите директор, помощник-директори по учебната дейност, по учебно-производствената дейност и по спортна подготовка, ръководител на компютърен кабинет, ръководител на филиал в междуучилищен център за трудово-политехническо обучение (МУЦТПО), учителските и възпитателските длъжности, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител". Тоест, на всички учители.

Такева: Между 800 и 1000 учители ще бъдат пенсионирани до края на годината

Между 800 и 1000 преподаватели ще бъдат пенсионирани у нас до края на тази година, съобщи в Кърджали председателят на Синдиката на бълг...

Единственото условие е местоживеенето и местоработато да "са в различни населени места".

През 2015 г. се обнародва нова наредба по въпроса - тя предвижда транспортните разходи на учителите вече да се покриват на 100% от държавата.

И тогава идва Кунава.

Преди дни влиза в сила заповедта й парите за учителите да бъдат спрени. Остава възстановяването на разходите за път само на учители, пътуващи до малки населени места с до 5000 души. Всички останали, безброй много по-големи български градове, остават без пари.

От МОН застъпват абсурдната позиция, че това е мярка за стимулиране на учителите в малките населени места, където недостигът на персонал е по-сериозен. Недоумение обаче буди фактът, че някой може да види като стимулиране положение, което не се променя.

Учителите по селата и малките градове и преди това получаваха парите си за път. Получават ги и сега. Как точно тази НЕпроменена ситуация се води стимулиране, остава неясно.

Ясно обаче е друго - че Кунева и сие пилешки мозъци в министерството отнемат, а не дават. Те дискриминират хиляди учители, пътуващи от села и малки градове до училищата в по-големите населени места. Те им отнемат, малко по малко, и без това мизерните привилегии, които с много уговорки и снизхождение им бяха отпуснати до момента. Те ги отказват от професията им с всяка нова глупост, която измислят, и с всяка нова гавра, която приложат.

Нека е много ясно - този ход на министерството вреди на българските учители и би допринесъл само за това те да станат по-малко, а не повече.

За Кунева вероятно 100 лв. са пари за обяд. За учител с 500 лв. заплата обаче да даде 100 лв. за пътни е непосилно много.

Отдавна е ясно, че в МОН работят или умствено изостанали, или открити и целенасочени врагове на българското образование. Те съвършено добре знаят, че има огромна опасност до няколко години България да остане без учители. И изглежда с всички сили работят за това.

Всяка нова подигравка с учителите забива поредния пирон в ковчега на българското образование. И след това ще е много трудно да го съживим.

Затова настоящото решение на МОН не трябва да мине незабелязано. Обществото проспа общественото обсъждане, не че за Кунева то има особено значение, но е важно да не проспим реакцията си сега. Защото това са мерки, които взима еднолично министърът на образованието. Наредбите не се гласуват от правителството или парламента, тях ги подписва лично министърът. И ако настояваме достатъчно, и ако гласуваме умно, има шанс следващият министър да поправи тази гавра. Просто е важно да ни е важно.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com