X
 
 

Не, но Димов

3266 12
Не, но Димов
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Тук няма да се включа в умореното махване с ръка, което мигновено обявява ареста и оставката на Нeно Димов като събитие, от която няма никакво значение. Не че подобна теза няма основания. Но първо все пак плюсовете.

Драматургия или не, Борисов с годините натрупа все по-голям опит и все по-голяма смелост в това да маха различни хора около него, които са започнали да изглеждат публично подозрителни. Че тези чистки твърде често са на принципа на бушона и че понякога изглеждат като избирателно подреждане на силите в собствения му лагер е ясно. Но все пак да напомня: подобни оставки бяха немислими навремето - те например никога не се случваха по времето на Станишев. Единственият по-крупен министър, който бе изгърмял, бе Румен Петков - и то след многомесечно изчакване, дълъг натиск и ситуация, в която просто нямаше къде да се бяга. В този смисъл, с всички критики, които сме отправяли към премиера - сайтът ни е пребогат и достатъчно познат с тях - няма как да се премълчи простото обстоятелство, че в първите 20 години от прехода оставката на министър, да не говорим за арест, бяха нещо нечувано, невъзможно, празна административна или наказателна възможност, която никога не намираше контакт с действителността.

Въпреки, че е ясно, че вземането на главата на Нено Димов е популистки ход, сякаш не става докрай ясно, че популизмът не е чак толкова лесно политическо упражнение. Лесен е, когато си кандидат за власт и просто сипеш нереалистични обещания на поразия, но когато управляваш не чак толкова. Борисов, който още в ранните си години схвана, че печели много от това да маха министри, се окуражи съвсем от няколко подобни действия - първо, декласирането на Вaлери Симеонoв, после прогонването на Цвeтанов и много закъснялото, но все пак случило се отстраняване на Борислав Михайлов. Да, всички тези ходове бяха комбинация между обществен натиск, който все пак съвпада с евентуалната безпроблемност в махането на въпросните фигури - те, властта добре е осъзнала това, така или иначе не са важни и могат да се разкарат, тъкмо всички ще са доволни. Но въпреки всичко същите ходове бяха невъзможни преди 10 години и не се случваха. Това означава и, че срещу Борисов всъщност има смисъл да се оказва натиск, който натиск най-общо разчита на това премиерът да вземе мерки тъкмо от популизъм, които обаче да ти свършат работа, макар и от популизъм. Това е и основната гражданска възможност - фракциите за натиск да се възползват от критериите на популизма така, както се възползва и самата власт. Да си, тъй да се каже, популистки протестиращ, с едно наум.  

Впрочем дотук изглежда така сякаш говорим за ареста на Нено Димов като за арест, иницииран или поне подкрепен от премиера. Е, подозренията не са конспиративни. Едно, заради общото впечатление, че така става по принцип отдавна и е стил на управлението. И второ, заради главeн прокурор, който обяви публично, че не приема особено охотно идеята за разделението на властите. Борисов не си пада по разделението, Гeшeв също, какво друго да мислим освен, че залавянето на Нено Димов е първият спектакъл от предстоящото синхронно плуване по пренареждане на държавния пасианс?! В това, разбира се, има огромна опасност, за която от септември се предупреждава и срещу която от септември се протестира. Когато премиерът направи паралел между Цацаров и Гeшeв, изтъкна предимството на втория за това, че е оперативно по-добър от първия. Това, което остава като съмнение, е кой все пак ще диктува операциите и срещу кого ще бъдат насочени те - и дали "оперативно добър" не означава готовност за висока изпълнителност срещу неудобните и липса на същата спрямо удобните? Има дори един плашещ сценарий, в който арестът на Димов да послужи за нещо като "първоначален капитал на доверието", който, след като бъде натрупан, да се използва като златен резерв за наказателни акции, за които отдавна се подозира. Това е отдавнашна тактика - смесване на справедливост с несправедливост, в която първото служи за оправдание на второто, за негова легитимиция. В този смисъл празнуването на отстраняването на Димов трябва да включва и известна мнителност към всичко, което предстои. Очакваната фраза е нещо от рода на "Не, но Димов?". И по-разгърнато: как може да ни критикувате, не видяхте ли как се справихме с Димов? Язовирите на доверието спокойно могат да се окажат първо токсични, после празни. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

 • Октомври 5 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Сериозно /4/ , вие ивайло ачев не искате ли борисов М. бойко да разтреля Антинародното Събрание ? Сега не е много редно , но аз имам един много далечен познат който ако това се случи и незабавно борисов бойко ще му стане МНОГО симпатичен и ще дори и има и шанс да настъпи една искренна и сърдечна дружба между тях.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Великият вожд ще разстреля и парламента, за да остане на власт, но дори и това няма да го спаси от отговорност за унищожената България!
 • Октомври 4.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Глупости , НЯМА ТАКОВА НЕЩО. По голяма глупост не бях чел. борисов бойко да разтреля парламента. А , между другото НЕ ИСКАШ ли да го направи ? Е ,добре да допуснем , че има 0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001% да го направи , е цялото actualno com , 80% от форума и лично байчев ще се хвърлят в кр виж още ›› аката му , ще се предложат те да бъдат жертвите но ще направят всичко по силите си за да го спрат.
  : 0 !
 • Октомври 4.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Разбира се , че борисов бойко , ама меко казано ИСКАМ да си понесе цялата отговорност , ама съучастниците какво ще ги правим ? И понеже сте доста жалостиви и вие ще ги пропуснете разбира се. Да де ама пък те НЯМА ДА ДОПУСНАТ борисов бойко да понесе цялата отговорност. Ако не ги разбираш тези неща си или доста тЪп , не доста а Абсолютно такъв или си и ти съучастник не знаещ какво иска. Но ако ги ра виж още ›› збираш и не е така то хайде да го кажем имаш изключителен толеранс към тези съучастници.
  : 1 !
 • Октомври 4.3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  И това не е точно Парламент /НАРОДНО СЪБРАНИЕ/ , А АНТИНАРОДНО СЪБРАНИЕ. ДАЛИ ЩЕ Е ГРУПАТА НА герб , ДАЛИ ЩЕ Е ГРУПАТА НА АНТИСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА партия , ДАЛИ ЩЕ СА дпс , дали ще са патротите. ВСИЧКИТЕ СА ВРАГОВЕ НА НАРОДА В ЕДНА ИЛИ ДРУГА СТЕПЕН. И те нямаше да СТИГНАТ ДО ТУК , АКО НЕ БЯХА СЪУЧАСТНИЦИТЕ
  : 0 !
 • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  /Въпреки , че да е ясно ,че вземането на главата на тоя от снимката е популистки ход./ райко байчев цитат. Това на какъв език си го написал райко байчев ? Странен Български език може би. С елементи на ЛЪЖА. Уви главата на тоя продължава да му стой на телесата. Под популизъм се разбира нали нещо за Народа. А от вече над 10 години навсякъде се тръби , че това е нещо изветрело , несериозно нали дори виж още ›› и ЛОШО.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абе байчев ти подари ли на тоя книга бе ? Подари ли му на нено книга ? Нали това призоваваше да им подарим книга. Изобщо дали някой те е послушал и да им подари книга. Ами честно казано силно се съмнявам който и да е било от този форум да е подарявал на някой политик книга , а дори и почти съм сигурен , че и ти байчев на никой политик не си подарил книга. А , призоваваще нали. Е , къде е разлика м виж още ›› ежду ВАС журналята и те политиците освен ранга. Демек вие сте им слуги и толкова.
  : 1 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Но има и нещо друго. Сега вие цялото actualno com и 80% изобщо на никой политик не сте подарявали книга , ама изобщо и за минута не сте били готови за тази акция , а особено щом в случея ще трябва да се дават пари. Но , въпреки ТОВА СТЕ ГОТОВИ И ДА УМРЕТЕ ЗА ТЯХ И НЕ ДАВАТЕ И КОСЪН ДА ИМ ПАДНЕ от почти божествените им глави и телеса. А и една книга не искате да им подарите. Странни същестВА сте . виж още ›› Определено е така.
  : 1 !
 • Време е за секири във властта! 2 Време е за секири във властта! преди 1 месец Профил на трол?
  Какво ни предстои???Този въпрос гложде държавния пасианс,а Гешев стои от страни и глади замислено олиселото си теме...Паживьом увъйдим...
 • мини компот в Министерски съвет 1 мини компот в Министерски съвет преди 1 месец Профил на трол?
  Ел.таблото на Баце:Моите бушончета са китайски ментета-т.е.калинки....
 • вожда Винету 1.1 вожда Винету преди 1 месец Профил на трол?
  И тая Димка изгърме кат бушон...
  : 0 !
 • ГешеФтура 1.2 ГешеФтура преди 1 месец Профил на трол?
  Малко позакъсняхме с ареста на тоя Мунчо!!!Да припомним за изказванията му относно:бетонирането на Черноморието,относно планините Рила и Пирин и ски пистите на Цеко,за водната криза в Перник,за италианския боклук и т.н.
  : 0 !