Цветан Цветанов подаде оставка (ВИДЕО)

12895
Цветан Цветанов подаде оставка (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и Цветан Цветанов подава оставка като представител на ГЕРБ в парламента - на първо място като председател на парламентарната група на партията на Бойко Борисов. Това съобщи самият политик на извънредна пресконференция в парламента с думите "няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ го напуска". Той уточни, че остава зам.-председател на ГЕРБ и човекът, който да организира партийната структура, като имало и вариант да бъде водач на евролистата на ГЕРБ, но това било несериозно - оставал "само" председател на предизборния щаб.

"Вие разбирате ли в каква ситуация щях да изпадна аз", продължи Цветанов, изброи подалите оставки преди него Николай Нанков (бивш регионален министър), Ивайло Московски (транспортен министър), Цецка Цачева (министър на правосъдието) и как той морално ги подкрепя сега с оставката си в името на политическия морал.

На директен въпрос на Полина Паунова смята ли, че е редно народен представител да си купува апартамент на данъчна оценка, отговорът беше: "Въпросът ви е безсмислен". Цветанов дори се заяде как точно се казва Симеон Велков, който в същия ден купува за около 500 000 лева двата апартамента на втория човек в ГЕРБ, и почна да обяснява каква квалификация трябва, за да стане ръководител на полети в РВД. На уточняващо питане имало ли е уговорка между Цветанов и Велков, той коментира, че на по-следващ етап се появил Велков, след като имало договорка първо със семейство Мирянови (бел. ред. - собствениците на фирма "Артекс"). Освен това, политикът каза и, че не купил апартамента заради "мощната енергийна защита на псалм 91", а поради други причини.

Цветанов каза и, че вече имало решение кой да го замести като председател на парламентарната група на ГЕРБ, но нямало да бъде обявено днес.

Вторият човек в ГЕРБ обяви, че е имало манипулация относно проекта "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" и писмото, което той е препратил към столичната кметица Йорданка Фандъкова за проверка на проекта. Той подчерта, че е препратил писмото със сигнала на Инициативен комитет "Лозенец" за възможни нередности с разрешителното за строежа на небостъргача срещу столичния хотел "Маринела" по компетентност на Столична община - съгласно изискванията на АПК, а не е било с умисъл и след това проверката да е потънала заради търговия с влияние. Не съм поискал от Фандъкова проверка, а препратих по компетенция, излезе от думите на Цветанов, с уточнението, че във вътрешната парламентарна комисия не е трябвало сигналът да се гледа, защото не е по компетенция. Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, нямат нищо общо със сградата "Златен век", подчерта вторият човек в ГЕРБ. Цветанов стигна и по-далеч - че разбрал, че много български граждани предпочитат "Артекс". "Заменил съм два апартамента за един и съм доплатил 100 000 лева", каза вторият човек в ГЕРБ.

Цветанов започна изказването си с благодарности както към обективните, така и към тези, които "създали манипулации", както и на подкрепилите го. Той повтори, че всичко, което е правил, го е правил, като се е ръководил от законността и винаги, като имал отношения с някого, го е правил спрямо българското законодателство. Последва и дълъг разказ на политическата му кариера - откъде е тръгнал и докъде е стигнал, като напомни, че в началото той е бил председател на ГЕРБ, но само защото Бойко Борисов е бил кмет на София и имало законови ограничения. "Няма от какво да се срамувам", категоричен беше Цветанов, като дори бил възпрепятствал свои колеги да идват да го подкрепят на летище "София", за да няма сянка на съмнение за разделение на ГЕРБ! Стигна се дори до изляния за семейни ценности и как при развод "страдат децата". Цветанов напомни и скандала с подслушванията и как дори един запис не бил публикуван тогава, като уточни, че "този мач го е играл". Той не пропусна и да каже как всъщност в края на миналата седмица (петък, 23 март), във Велико Търново хората му вземали знаменцата на ГЕРБ - личало си от Facebook страницата.

Апартаментгейт: Притеснителното е, че една фирма строи за политици и магистрати

Цената наистина е шокиращо ниска. Пред в. "Капитал" г-жа Панова казва, че цената за нейния имот е по-висока – над 300 евро, защот...

По-рано днес Цветанов се завърна от посещение в САЩ и обяви, че оставката зависи от разговора му с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На летище "София" той каза, че вече е взел конкретно решение и го е споделил със съпругата си.

Предистория

Причина за оставката на Цветанов е вихрещият се вече 10 дни скандал "Апартаментгейт", който разкри, че висши кадри на ГЕРБ са си купували луксозни жилища в едни от най-скъпите столични квартали на преференциални цени. Първият апартамент, за който се разбра, бе на самия Цветанов.

Ситуацията за Цветанов обаче се влоши, след като стана ясно, че с подкрепата на управляващите е приета поправка в Закона за устройството на територията, станала известна като поправката "Артекс". Става въпрос за увеличение на срока на разрешителните за строителство на обекти първа и втора категория - от 10 години, на 5 години, което помага за реализацията на проекта "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец". Днес, 27 март, главният архитект на София Здравко Здравков призна, че разрешително за строежа на сградата, която трябва да е 34 етажа, не е подновено, а от нея вече е изграден скелетът на поне 17 етажа.

Малко по-рано днес Цветанов определи "Апартаментгейт" като "добре планирано мероприятие във връзка с предстоящите евроизбори".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика