X
 
 

Цветан Цветанов подаде оставка (ВИДЕО)

8973 9
Цветан Цветанов подаде оставка (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и Цветан Цветанов подава оставка като представител на ГЕРБ в парламента - на първо място като председател на парламентарната група на партията на Бойко Борисов. Това съобщи самият политик на извънредна пресконференция в парламента с думите "няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ го напуска". Той уточни, че остава зам.-председател на ГЕРБ и човекът, който да организира партийната структура, като имало и вариант да бъде водач на евролистата на ГЕРБ, но това било несериозно - оставал "само" председател на предизборния щаб.

"Вие разбирате ли в каква ситуация щях да изпадна аз", продължи Цветанов, изброи подалите оставки преди него Николай Нанков (бивш регионален министър), Ивайло Московски (транспортен министър), Цецка Цачева (министър на правосъдието) и как той морално ги подкрепя сега с оставката си в името на политическия морал.

На директен въпрос на Полина Паунова смята ли, че е редно народен представител да си купува апартамент на данъчна оценка, отговорът беше: "Въпросът ви е безсмислен". Цветанов дори се заяде как точно се казва Симеон Велков, който в същия ден купува за около 500 000 лева двата апартамента на втория човек в ГЕРБ, и почна да обяснява каква квалификация трябва, за да стане ръководител на полети в РВД. На уточняващо питане имало ли е уговорка между Цветанов и Велков, той коментира, че на по-следващ етап се появил Велков, след като имало договорка първо със семейство Мирянови (бел. ред. - собствениците на фирма "Артекс"). Освен това, политикът каза и, че не купил апартамента заради "мощната енергийна защита на псалм 91", а поради други причини.

Цветанов каза и, че вече имало решение кой да го замести като председател на парламентарната група на ГЕРБ, но нямало да бъде обявено днес.

Вторият човек в ГЕРБ обяви, че е имало манипулация относно проекта "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" и писмото, което той е препратил към столичната кметица Йорданка Фандъкова за проверка на проекта. Той подчерта, че е препратил писмото със сигнала на Инициативен комитет "Лозенец" за възможни нередности с разрешителното за строежа на небостъргача срещу столичния хотел "Маринела" по компетентност на Столична община - съгласно изискванията на АПК, а не е било с умисъл и след това проверката да е потънала заради търговия с влияние. Не съм поискал от Фандъкова проверка, а препратих по компетенция, излезе от думите на Цветанов, с уточнението, че във вътрешната парламентарна комисия не е трябвало сигналът да се гледа, защото не е по компетенция. Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, нямат нищо общо със сградата "Златен век", подчерта вторият човек в ГЕРБ. Цветанов стигна и по-далеч - че разбрал, че много български граждани предпочитат "Артекс". "Заменил съм два апартамента за един и съм доплатил 100 000 лева", каза вторият човек в ГЕРБ.

Цветанов започна изказването си с благодарности както към обективните, така и към тези, които "създали манипулации", както и на подкрепилите го. Той повтори, че всичко, което е правил, го е правил, като се е ръководил от законността и винаги, като имал отношения с някого, го е правил спрямо българското законодателство. Последва и дълъг разказ на политическата му кариера - откъде е тръгнал и докъде е стигнал, като напомни, че в началото той е бил председател на ГЕРБ, но само защото Бойко Борисов е бил кмет на София и имало законови ограничения. "Няма от какво да се срамувам", категоричен беше Цветанов, като дори бил възпрепятствал свои колеги да идват да го подкрепят на летище "София", за да няма сянка на съмнение за разделение на ГЕРБ! Стигна се дори до изляния за семейни ценности и как при развод "страдат децата". Цветанов напомни и скандала с подслушванията и как дори един запис не бил публикуван тогава, като уточни, че "този мач го е играл". Той не пропусна и да каже как всъщност в края на миналата седмица (петък, 23 март), във Велико Търново хората му вземали знаменцата на ГЕРБ - личало си от Facebook страницата.

Апартаментгейт: Притеснителното е, че една фирма строи за политици и магистрати

Цената наистина е шокиращо ниска. Пред в. "Капитал" г-жа Панова казва, че цената за нейния имот е по-висока – над 300 евро, защот...

По-рано днес Цветанов се завърна от посещение в САЩ и обяви, че оставката зависи от разговора му с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На летище "София" той каза, че вече е взел конкретно решение и го е споделил със съпругата си.

Предистория

Причина за оставката на Цветанов е вихрещият се вече 10 дни скандал "Апартаментгейт", който разкри, че висши кадри на ГЕРБ са си купували луксозни жилища в едни от най-скъпите столични квартали на преференциални цени. Първият апартамент, за който се разбра, бе на самия Цветанов.

Ситуацията за Цветанов обаче се влоши, след като стана ясно, че с подкрепата на управляващите е приета поправка в Закона за устройството на територията, станала известна като поправката "Артекс". Става въпрос за увеличение на срока на разрешителните за строителство на обекти първа и втора категория - от 10 години, на 5 години, което помага за реализацията на проекта "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец". Днес, 27 март, главният архитект на София Здравко Здравков призна, че разрешително за строежа на сградата, която трябва да е 34 етажа, не е подновено, а от нея вече е изграден скелетът на поне 17 етажа.

Малко по-рано днес Цветанов определи "Апартаментгейт" като "добре планирано мероприятие във връзка с предстоящите евроизбори".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 5 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ха ха ха ха на ЦЕЦО апартаментите заедно неструват един милион лева, а те кумонистите огробиха сребърния фонд, приватизираха активи на стойност 33 милиарда лева, изнесоха европейски средства над 20 милиарда евро, оставиха над 1 милион пенсионери с 100 евро пенсия и превърнаха 60% българи в работещи бедни! Тръгнали с едно апартаментче да се заяждят!!! Народе народе вземи сопите излез и си искай пра виж още ›› восъдието а демокрацията само ще си дойде! Иначе докато свят светува ще слушаш как хубаво си беше при куманизама и как комунистите станаха най големите капиталисти-демократи!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Не разбирате ли, че тия, които разграбиха цялата държава и имат цели резиденции, офшорки и банкови сметки зад граница, се забавляват с апартаментската лакомия на обслужващия ги персионал ? Що, Ахмед Доган, Георги Първанов, Сергей и Моника Станишева да не би да живеят аскетично в гарсониери ?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А апартаментите за кого остават?
 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Най компрометирания "КАДЪР" на ГЕРБ,щял да им води предизборната кампания....ГОЛЯМ СМЯХ!
 • ЕДИН ПО ЕДИН, ВСИЧКИ ДО ВСИН! 4 ЕДИН ПО ЕДИН, ВСИЧКИ ДО ВСИН! преди 9 месеца Профил на трол?
  ЕДИН ИДИОТ ПО-МАЛКО ВЪВ ВЛАСТТА!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  "Пременил се Илия, га се погледнал пак в тия" ! Гьон Сурата Цецко играе Пилат Понтийски в театрото ГЕРБ !
 • Дебела Мара на хорото 2 Дебела Мара на хорото преди 9 месеца Профил на трол?
  Пушилка, за замазване очите на слепите ! Той пак ще си бъде сивия картинал на ГЕРБ, пак ще си върти далаверите, пак ще "организира" изборите - тяхната фалшификация, пак ще изкупува цели махали и села, пак ще държи Тиквата за топките с компромати . Ей голям го извади Боко ама мек !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Еми да се излъже простолюдието. Лошия генетичен материал, така да се каже. И честно казано, мисля че има логика в това. Колко народ има само дето му вЕрват на Бойко! Ще си кажат: "Браво! Ето, ГЕРБ се бори с корупцията!" Може би младите, децата, са много лесни за манипулиране. Защото не са живяли преди 1989 г., нямат спомени дори да са били малки, как беше при комунизма и при бай Тошо. Ем виж още ›› и ей го на - същото беше като и сега! Тодор Живков казваше: "Малко самокритика, другари, не ни е излишна!". И започваха едни, в партията, в БКП, кой бил такъв, кой онакъв, посипват си пепел на главите, разобличават тоя или оня, ама бай Тошо пак си командваше парада. Еми ей го на и сега е същото! Ама децата се лъжат, децата се лъжат...
  : 1 !
 • Дебела Мара на хорото 1 Дебела Мара на хорото преди 9 месеца Профил на трол?
  Пушилка, за замазване очите на слепите ! Той пак ще си бъде сивия картинал на ГЕРБ, пак ще си върти далаверите, пак ще "организира" изборите - тяхната фалшификация, пак ще изкупува цели махали и села, пак ще държи Тиквата за топките с компромати . Ей голям го извади Боко ама мек !
Нагоре