Обичайният въпрос - това може ли да стане в нормална държава?

6045
Обичайният въпрос - това може ли да стане в нормална държава?
Снимка: Actualno.com/Тодор Беленски

Често си задаваме този въпрос, а поводите са какви ли не. От поредната далавера с обществена поръчка, през продажбите на български паспорти, поредният абсурден закон и какво ли още не.

Понякога преувеличаваме и преекспонираме в желанието си да подсилим ефекта на доводите си. Но наистина има нещо, което е типично за нас българите и трудно може да се опровергае. Ние не обичаме правилата, но за сметка на това ги нарушаваме с удоволствие.

Наскоро излезе проучване, в което мнозинството шофьори си признават, че нарушават правилата за движение по пътищата постоянно, но рядко са санкционирани за това, което е доста показателен пример. Но не това е темата, на която искам да се спра днес. Става дума за нещо далеч по просто и наглед маловажно.

А именно провеждането на един футболен мач. Това обаче е огледален пример за тоталното неуважение към правилата, което битува и в държавата. Става дума за двубоят от Първа професионална лига между ЦСКА и Ботев Пловдив. Както личи от снимката, теренът видимо не позволява нормалното протичане на футболна среща.

Решението е наглед просто и ясно. Двубоят да се отложи за друг ден, в който условията ще подобават за футболен мач, а не за нещо средно между хокей на лед и водна топка. Но познайте какво - отговорните фактори в лицето на съдии, делегати и представители на клубовете настояха двубоят да се проведе.

На домакините беше даден още час, за да приведат терена в състояние, което позволява въобще да се играе и с помощта на феновете, които хванаха лопатите, това все пак се случи. Въпреки риска за здравето на футболистите да играят при тези условия и мъчението на феновете, които все пак бяха там и мръзнаха в продължение на часове. Съвсем естествено, резултатът беше трима контузени футболисти след срещата, а първият гол за домакините падна след куриозно отскачане на топката от непочистена част на терена.

В крайна сметка ЦСКА спечели двубоя с 2:1. Редно е да се запитаме обаче, защо за пореден път не беше взето решение в полза на футбола и срещата не се пренасрочи за по-подходящи условия за провеждането й. Тук могат да се зададат и по-сериозни въпроси, касаещи формата на първенството и дали в средата на декември времето позволява да се играе футбол, липсата на отопление на терените и условия по стадионите.

Причините са до болка ясни - в родното футболно първенство не е важен футболът. Затова мачове се играят при безумни условия, шампионът е ясен предварително, а черно тото "всички са виждали, но няма". Защото приоритетите са други. Не е важна играта, здравето на футболистите и феновете. Важно е келепир да има, клубовете да играят успешно ролята на перачница на пари и залозите да носят добри печалби. А ако някой възроптае, има си и клубове-фантоми, които да крепят системата. И така футболът ни се превърна в огледален образ на държавата - далавера за олигарси и чиновници, а за нас горчилката да сме избутани в ъгъла и да гледаме отблизо поредното... зрелище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com