Плевнелиев се позиционира

9864
Плевнелиев се позиционира

Силен тласък на протестите и отвори своеобразен втори фронт срещу управляващите. Възможно е дори да ги е стреснал малко. 

Това е оценката на политолога Първан Симеонов от агенция "Галъп" за изразената от президента Росен Плевнелиев подкрепа за продължаващите протести в страната. Той не вярва „Атака“ да изпълни заканата си за импийчмънт на държавния глава. 

Обедно протестно четене пред парламента

Сутрешното кафе на столичани пред сградата на парламента днес бе заменена от обедно протестно четене в подкрепа на гладната стачка на Е...

"Това намерение на Сидеров и компания просто е част от деструктивното поведение на тази формация, чиито неизменни продукти са изтъканите от омраза образи на нови и стари врагове и измислени заплахи, с които да бъде подгряван изтъняващият електорат на националистите", казва Симеонов. Той е убеден, че дори с помощта на новите си съюзници, партията на Сидеров не може да събере необходимите две трети от гласовете в парламента за сваляне на Плевнелиев.

Според политолога новата Тройна коалиция започва да свиква с мисълта за някакво мирно съвместно съществуване с ежедневните демонстрации срещу нея. Управляващите изглеждат вече окопитени и разчитат на артистичността и интелигентността на протестите, които ги правят повече хепънинг, отколкото гневна реакция. “Кабинетът и подкрепящата го коалиция планират да изкарат не половин, а вече цял управленски мандат. Но предстоят изненадващи и динамични събития, които са в състояние да погребат тези надежди“, допълва Първан Симеонов. 

Страхува ли се някой от президента? 

„Заявената от президента позиция не го прави лидер на протестите", смята Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. В думите на президента той различава много точна оценка и диагноза на случващото се в България през последните месеци. "Акцентът в посланието бе върху застрашеното единство на нацията, произтичащо от конфликта между изпълнителната и законодателната власти, от една страна, и гражданите - от друга", казва Смилов. Президентът е категоричен, че ако не се постигне съгласие, тогава единственият изход са предсрочните избори като най-демократичен и единствен изход от ситуацията. 

Евро Нюз: Хората, които протестират се чувстват измамени

Според статистиките България е на осмо място по ниво на смъртност, информира ЕвроНюз. Разкъсваният от войни от десетилетия Афганистан е...

Според Даниел Смилов, думите на президента са уплашили управляващите, защото на този етап те не са готови да разискват каквито и да било варианти за излизане от кризата и особено стъпките, които биха скъсили предвкусвания от тях четиригодишен мандат. 

„Властимащите продължават да действат сякаш нямат никакъв проблем. От една страна те отказват да признаят очерталите се контури на зависимостта им от корпоративни интереси. От друга страна пък мълчат за влиянието, което една непредвидима националистическа и популистка партия оказва върху шансовете за оцеляване на крехкото парламентарно мнозинство и кабинета „Орешарски“. Точно заради това в думите на президента управляващите съзряха заплаха за пребиваването си във властта“, анализира Смилов гневните реакции, последвали петъчното изказване на Плевнелиев. 

Той не вижда в казаното опит на президента да оглави протестите, а единствено принос в засилването на демократичното мислене. Хората трябва да знаят стъпките по пътя на демократичното излизане от кризата – от консултациите между гражданите и институциите до предсрочните избори. 

Вместо разумна реакция спрямо посланието на президента, налице са индикации за засилване на окопната война между институциите. "Тя стана очевидна още по време на злополучния последен Консултативен съвет по национална сигурност в президентството“, посочва Смилов. Според него исканията за импийчмънт са поредния кьорфишек на „Атака“, защото за свалянето на президента няма нито основания, нито парламентарно мнозинство, което да го направи. 

Ден 23-ти на протеста срещу правителството на Орешарски

Започна 23-тият ден на антиправителствен протест в София. Протестното шествие в София продължава към Моста на влюбените, предаде репор...

Източник: Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com