Ден 23-ти на протеста срещу правителството на Орешарски

17570
Ден 23-ти на протеста срещу правителството на Орешарски

Започна 23-тият ден на антиправителствен протест в София.

Протестното шествие в София продължава към Моста на влюбените, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Част от протестиращите остават на Орлов мост. Броят им е няколко хиляди.

Протестиращи са изпълнили цялото пространство между кръстовището на бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” и Орлов мост, както и бул. „Евлоги Георгиев”, в посока Моста на влюбените. Чуват се освирквания, тъпани и скандирания „мафия”.

Преди това протестът мина през Народното събрание. По-рано в продължение на час и половина протестиращите скандираха „оставка” пред Министерски съвет.

Въпреки дъжда, който вали от началото на протеста, броят на недоволните граждани не намалява. Те свирят със свирки и освиркват кабинета. Участниците в протеста скандират „оставка”, „мафия” и „червени боклуци”.

Под звуците на тъпан протестиращите възкликват „ей” и вдигат чадърите си едновременно във въздуха. Освен български знамена, се веят знамена и на Европейския съюз. Вероятно заради дъжда протестиращите не носят толкова много плакати, а предимно знамена. Има много деца на протеста. Протестът продължава мирно. Има засилено полицейско присъствие в района. Движението се пренасочва от полицаи, съобщи агенция „Фокус”.

Една майка, която носеше плакат „Не ни гонете от България, мама иска да си гледа внуците”, е довела децата си, защото по думите й в момента се прави история и иска те да видят това. Тя обясни, че е довела децата си, защото протестите не са като тези през февруари – в тях участват интелигентни хора. Тя каза, че иска бъдеще за себе си и децата си, а това правителство не може да им го даде.

Друг протестиращ обясни, че иска оставка, назначаване на служебно правителство и нови избори. По думите му протестите ще продължат, докато това стане. Една млада жена каза, че иска управляващите да са хора с морал, които мислят за народа и най-вече за младите, а според нея това правителство не е такова.

Институциите в района се охраняват от полиция и жандармерия.

Пловдив

135 души са били отведени в районните полицейски управления от началото на протестите

От началото на протестните действия от 14 юни до 5 юли, 135 души са били отведени в районните полицейски управления, съобщиха от пресце...

Протестиращите срещу правителството пловдчани блокираха Централната гара в града. Въпреки че хората не стоят на релсите заради дъжда, е възпрепятствано преминаването на четири влака в интервала между 20.00 и 21.00 часа. В това време трябва да заминат два пътнически влака за Димитровград и Асеновград, експресът за София и международният влак за Истанбул.

Протестът започна по ул. „Иван Вазов” към Централна гара, съобщи агенция „Фокус”. Начело на шествието има транспарант с надпис: „Временно управляващи,не си играйте с гнева на народа. Отивайте си бързо и завинаги”. Хората блокираха кръстовището на булевардите „Христо Ботев”, „Васил Априлов” и „Руски”.

Протестиращите днес в Пловдив са по-малко в сравнение с предишните вечерни протести.

*Информацията е актуална към 20,40 ч.

 

Евро Нюз: Хората, които протестират се чувстват измамени

Според статистиките България е на осмо място по ниво на смъртност, информира ЕвроНюз. Разкъсваният от войни от десетилетия Афганистан е...

 

 

 

 

 

Обедно протестно четене пред парламента

Сутрешното кафе на столичани пред сградата на парламента днес бе заменена от обедно протестно четене в подкрепа на гладната стачка на Е...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com