Реформаторският блок може да се превърне в патерица на БСП и ДПС

12061
Реформаторският блок може да се превърне в патерица на БСП и ДПС

Да разчиташ на "умни и красиви" избиратели не е само привилегия, но и огромна отговорност. Умните избиратели много по-трудно могат да бъдат излъгани и от всичко най-много се дразнят, когато някой политик се опита да ги направи на глупаци.

Към този момент Реформаторският блок се очертава като най-сериозната възможност за политическо представителство на протестиращите. Политиците, които влизат в този блок обаче, като че ли не осъзнават този простичък факт и в публичното си говорене разчитат на традиционното шикалкаване и шушумигщина.

Водещи фигури от Реформаторския блок отрекоха напълно възможността за каквото и да било сътрудничество с ГЕРБ. "Реформаторският блок няма да приеме офертата за коалиране с ГЕРБ, защото бившият премиер Бойко Борисов е показал, че не може да е носител на промяната в България", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева също заяви, че

няма как Реформаторският блок и ГЕРБ да си сътрудничат

и да сформират следващото правителство заради ценностните различия помежду им.

Тези приказки издават политическо късогледство или са откровени лъжи. Защото в политиката всичко започва с идеи и ценности, но завършва с математика във вид на брой гласове и мандати в парламента. Именно математиката сочи, че единствената възможна алтернатива на настоящото управление са ГЕРБ и реформаторите. Само тези две формации имат шанс да формират мнозинство в парламента. И ако не се разберат, БСП и ДПС ще продължат да ни управляват още дълго време, независимо колко пъти ще правим предсрочни избори.

Да, напълно нормално е реформаторите да са против сътрудничество с ГЕРБ преди вота. Факт е, че в блока влизат предимно партии от т.нар. автентична десница, а нейните избиратели са хора, които не гласуваха за ГЕРБ дори през 2009 г. - пика на популярността на тази партия. Но да се изгарят всички мостове за коалиция след изборите е неразумно.

"Още в речта си пред последното национално събрание на ДСБ, на което бях избран за лидер, казах, че трябва да сме готови за много поред трудни коалиции. В много парламенти напред вероятно ще се налагат тежки компромиси и трудни коалиции. Нашата задача е там, където получим позиции, безпощадно да отстояваме тези реформаторски принципи и най-вече промените във вътрешната сигурност и правосъдието. Но Реформаторският блок със сигурност няма как да бъде патерица на ГЕРБ".

Това заяви не някой друг, а именно Радан Кънев в интервю пред в. "Сега" малко след като наследи Иван Костов като лидер на ДСБ. Именно това би трябвало да бъде и позицията на блока по отношение на ГЕРБ. А и в крайна сметка тази партия успя да постигне най-висок резултат на последния вот, след като преди това изкара почти цял управленски мандат.

Това стана за пръв път по време на прехода и се е случвало много рядко в цялата история на Третата българска държава. И означава, че независимо от някои сериозни управленски гафове партия, ГЕРБ е успяла да запази сравнително високо ниво на обществено доверие. А когато фактите говорят, дори реформаторите трябва да замълчат.

В момента автентичната десница, макар и неволно, е

патерица на настоящото управление

Десните не можаха да се разберат помежду си, останаха извън парламента, което отвори широко вратите на "Дондуков" 1 за БСП и ДПС. Вярно, за настоящото положение отговорността се носи най-вече от ГЕРБ. Ръководни фигури от тази партия направиха всичко възможно, за да оставят СДС и ДСБ без представителство в парламента и да бъде ГЕРБ единствената партия вдясно.

Герберите превърнаха СДС в свой филиал, с което направиха невъзможно продължаването на проекта "Синя коалиция". Със сигурност сега Борисов и Цветанов съжаляват за това. Защото, ако сините бяха в парламента, ГЕРБ щеше да има партньор, а БСП и ДПС щяха да имат по-малко депутати.

Към момента ще е най-добре, ако лидерите на 5-те партии в блока избягват да коментират темата. Имат изключително удобно обяснение за това - ситуацията все още не е предизборна. Когато започне кампанията обаче, те би трябвало да заявят открито, че ако след изборите се налага да влязат в управленска коалиция, единственият възможен партньор е именно ГЕРБ.

Разбира се, биха могли да се поставят и някои условия, като например всички политици от ГЕРБ, които са загубили общественото доверие, да не участват в бъдещото правителство. Това е единствената печеливша тактика. Партиите от Реформаторския блок не бива да допускат страхът им да не станат патерица на ГЕРБ да ги превръща отново в патерица на БСП и ДПС.

Автор: Любен Обретенов, в. "Сега"

Македонският "Дневник": Българският „Сорос”, виновен за слугуването на София към Атина

Българският „Сорос” е заслужен за слугуването на София към Атина по отношение на Македония. Това се казва в челната статия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com