Срамно лято за българския спорт!

6415
Срамно лято за българския спорт!
Снимка: БГНЕС

Лятото на 2015-та беше лятото на световните първенства. А българската излагация в тях беше наистина като за световно! В началото бяха плувците - не че сме имали кой знае какви успехи досега, след Богомилова и Дънгалаков се радвахме на някое, по-скоро случайно влизане във финала. Това лято, обаче, радостта ни се сведе до поначало хубавия факт, че никой от нашите участници в Казан все пак не се удави в басейна. А уж тренират и се състезават в чужбина!

Плуването - както и да е, не ни е чак толкова в кръвта, но вижте резила ни на световното по лека атлетика. Вярно е, че при Живков дерзаехме за медалите доволно налети с допинг, но сега - да скачаш до небето, затова, че от всичките ти осем участници двама поне не са се провалили още на квалификациите (а имаме и едно четвърто и едно 11 място!), направо си е жалко!

Красен Кралев разписа над 6 млн. лв. за спортните клубове

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разписа и последния транш от сумите, които са залегнали в договорите по Програма за разви...

За клубните ни отбори във футбола - да не говорим, отгърмяха ги като изкуствени патици, по-смешни - и тъжни, са футболистите ни от националния! В началото щяхме да се борим за Европейското с италианците - за първото място в групата; после се разбра, че борбата ни ще бъде с хърватите - за второто място; след това се оказа, че битката ни на живот и смърт ще бъде с норвежците - за заветното трето място, даващи право на участие в баражите; накрая смъртен враг ни стана Малта - за избягване на последното място в групата и за да не станем съвсем за резил!

Както се казва - провалът ни вървя изцяло по възходящата права!

В тениса Григорчо, да ни прощава момчето, Пиронкова, а и птицата-феникс Каратанчева през това лято здравата се потрудиха, за да съсипят всичко, постигнато от тях досега, а и за да докажат, че лошото е безгранично, че винаги има и още по-лошо!

Ако някой все още гледа гребане, то той със сигурност се е засрамил от неистовата радост на шефовете на федерацията от спечелените две квоти за Олимпиадата в Рио на световното в Милано! Доживяхме и това, в този, така да се каже, (бивш) български спорт, да водим битка за класиране до 12 масто - дотам дават квоти. За медали вече никой не говори!

Ами борбата! Сърцето ни боли, особено от старанието на "класиците", тези мъжаги най-после се добраха до върха на излагацията - и те без медали, но и без... квоти! Абсолютен антирекорд! Борците доказаха, че - за разлика от тениситите - те успешно се добраха, от раз, до най-лошото! По-лошо просто няма!

Болт с ново постижение, но Гатлин с повече от десета по-бърз в Пекин

Основните фаворити в спринта на 100 метра на Световното първенство по лека атлетика - Джъстин Гатлин и Юсейн Болт, нямаха никакви проб...

Какво следва ли? Нека друг решава, а това което дотук може да със сигурност да се каже, е, че за пореден, и, надяваме се, окончателен път се доказа, че от добрия спортист не става задължително и добър треньор! Или деятел в спортна феверация. Чудесната брусистка и шампионка Таня Богомилова се праваля с гръм и трясък като шеф на федерацията по плуване! И нищо лично! Същото важи и за шампиона Георги Дънгалаков - като треньор на националния отбор по плуване!

Кой беше борецът Армен Назарян? Супершампион беше! А кой е треньорът на националния отбор по класическа борба Армен Назарян? Господин Никой и една кръгла нула! И пак нищо лично! Ами Стефка Костадинова не се ли срамува от олимпийските "успехи" на олимпийците й - нищо, че световният й рекорд ще остане недостижим още поне 20 години! Нищо лично, Стафче! Румяна Нейкова е следващата - при нея, като шеф на федерацията по гребане, шампионите ни изчезнаха яко дим от хоризонта на световни, европейски и даже балкански първенства, какво стана, та лодките ни се обърнаха с корема нагоре! Ами горкият Балъков, жив да го оплачеш този иначе организиран и дисциплиниран човек - къде ли не се пробва брилянтният някога халф, и откъде ли не го изгониха - "със свито сърце", от неудобство, но няма как!

Какво стана през 2015 година и с прочутите и уж непредсказуеми български волейболисти. На новия треньор и световен играч Пламен Константинов още му е рано за провали, но както е тръгнало, и той натам се е запътил! Толкова си можел човекът! Ами, махайте го овреме тогава, за половин година с него загубите на отбора надвишиха два пъти победите!

Най-фрапиращ, обаче, е примерът с "Героите от 94-та". За треньорът Стоичков не щат и да чуят - дори и в Африка. Къде ли не стана за смях някогашната Кама, добре поне, че още не е натиснал за администратор във федерацията! Като администраор пък стопроцентово се изложи Боби Михайлов - този "президент" от целодневна употреба на уиски е заприличал на оксиженист (без предпазна маска!). Боби, Боби, Бобчо, упорит си повече от сина си - за вратар на националния! Не стават за администратори и подгласниците му във футболния съюз: Емо Костадинов - кой го е излъгал, че става за началник; Лечков пък сам се лъжем, че става за началник; а Наско Сираков отдавна е разбрал, че мястото му не е в изпълкома, затова и не ходи, ама парите винаги трябват и затова си ги взима - щом има кой да му ги дава!

Тия дни се разбра, че за шеф на баскетбола в България е избран Тити Папазов! Горко му - на баскетбола! Ред сълзи, ред сополи! След като 30 години крета полужив - баскетболът, сега вече съвсем ще погине!

Днес Тити Папазов обявява края на треньорската си кариера

Днес наставникът на баскетболния "Левски" Константин Папазов се очаква  да обяви край на треньорската си кариера. Това трябва да с...

Пухкавият спортен министър пък - откъде го изрови Борисов! - с едната си година на поста, няма как да е виновен за провалите през 2015-а, но нека се вземе в ръце, да спре да се прави на бодряга и да не потупва федерациите приятелски по гърба, а да им потърси сметка! За да не се докара до дереджето на Лучано!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com