В затвора за покупко-продажба на матури - да, да, да!

5274
В затвора за покупко-продажба на матури - да, да, да!
Снимка: Thinkstock

Днес сутринта един от важните хора в Министерството на образованието (МОН)  - директорът на Дирекция „Организиране, контрол и инспектиране” Лазар Додев, изшикалкави най-витиевато на простичкия въпрос – ще поиска ли МОН покупко-продажбата на матурите да стане престъпление, наказуемо със затвор? Точният едно към едно отговор: Не мога да предполагам как ще бъде променен законът, но трябва да бъдем по-взискателни. Имахме очаквания, че ще има наказани за купуването на отговорите на матурите, но както виждам това не се случи”.

От кого, г-н Додев, зависят предложенията за промяна на законите в областта на образованието? От филанкишията ли? Министерството на образованието за какво е – за да може министърът Тодор Танев да дрънка глупости какъв учен бил Фредерик-Жолио Кюри и как бил под чехъл ли? Или пък заместник-министърът Ваня Кастрева да се хили като ряпа пред камерите, въпреки че се показва как със 100 лева си купуваш верните отговори на матурата? Това всеки може да го прави, ако много се налага. Но ако МОН не може да състави един законопроект за адекватни, сурови, даже жестоки наказания за покупко-продажбата на матурите, значи не ни трябва. В производството на глупости на килограм отдавна конкуренцията у нас е твърде жестока и айде, няма нужда, от още един субект на поточната линия.

Извинете, но нека поживеем

Лято е. Сезон за почивка, сезон за купон, сезон за веселие. Сезон за щастие. Но както знаем щастието отлита бързо – по-бързо, отк...

Знаете ли кои са едни от най-слабо четените, слушаните и гледаните новини в България? Тези за образованието. За всеки собственик на частна медия, издържаща се на пазарен принцип, те са кошмар от финансова гледна точка. Защото не генерират достатъчно интерес, за да може медията да показва по-добри резултати като популярност и рекламодателите да ѝ дават повече пари, така че да се запазва качеството на материалите. А качество в журналистиката, както и във всяка професия, се постига, когато имаш достатъчно пари за заплати, за да си наемеш кадърни хора. Кадърните хора се намират, когато получават достатъчно пари, за да си покрият разходите, включително и тези за образование – своето или на децата им, които ще дойдат на работа след време. Така има хем за пазара, хем за образованието. Защото пазар и пазарна икономика без образование не става – някой ако си мисли противното, просто да се поогледа около себе си, независимо дали живее в България или зад граница.

Затова нека многоуважаемите експерти в МОН да си сядат на задника и да напишат законопроект за наказания за продажба и купуване на матури. Това е тяхната работа – като не могат да я вършат, да вървят по дяволите! Иначе по дяволите, хилейки се като ряпа, ще заминем всички ние, които нехаем и продължаваме да нехаем за образованието.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com