Вали сняг: Мрънкачество в действие

14640
Вали сняг: Мрънкачество в действие
Снимка: БГНЕС

Зима е. Явно изненадващо за мнозина, заваля сняг. И не особено изненадващо, отново включихме на предавка "мрънкане".

Всички се смеят на думите на Борисов как отговорните за снегопочистването в държавата трябва да ловят снежинките във въздуха, но по всичко изглежда, че целокупното българско човечество наистина очаква именно това.

Много сняг имало, не били изчистени всички улици около блока, тротоарът също не бил изчистен... Как можело всеки път при голям сняг да става бедствие, да има аварии, места без ток, щети по инфраструктурата...

Движението на влаковете е прекъснато в 3 жп участъка на страната

Поради усложнената метеорологична обстановка е преустановено движението на влаковете в 3 железопътни участъка на страната. Причинит...

В мозъка на типичния българин-мрънкач това се случва само у нас, защото всички у нас са некадърни, можело е да направят нещо предварително, ама нали са некадърни, пак положението е потрес и никога няма да се оправим. И тем подобни.

Българинът-мрънкач има този навик - да драматизира, да се чувства единствен засегнат и да смята, че е най-нещастен.

Според българина-мрънкач България е най-смотаната държава, която не може да се справи с нищо, дори и с един сняг.

Е, отново стана време българина-мрънкач, ако му е по силите, да осъзнае, че в нито една държава човекът не е победил природата. Тук също няма да я победим.

Ако българинът-мрънкач си мисли, че след силен снеговалеж в подобно положение не изпадат и най-развитите западни държави, жестоко се лъже. Малка справка:

Ето къде е паднал най-много сняг

През нощта най-голяма е била снежната покривка в Свищов 44 см. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология...

През февруари 2015 г. стотици хиляди останаха без ток в Канада заради силен снеговалеж. Десетки пътища бяха затворени, а много полети - отменени.

Миналата зима в САЩ 30 см сняг оставиха на тъмно повече от половин милион души в североизточните щати. Дни преди това снежното бедствие почти напълно парализира транспорта в Атланта, изкарвайки наяве факта, че САЩ всъщност не разполагат с достатъчно снегопочистваща техника.

При 15 см сняг в Германия през 2013 г. много пътища в Южна Бавария бяха затворени, а десетки хиляди домакинства останаха без електричество. Същата съдба имаха и хиляди австрийци - да стоят на тъмно, през зимата на 2014 г.

Да не говорим, че в Лондон всяко леко побеляване е съпътствано с мигновено спиране на метрото, което в по-голямата си част е надземно, което причинява ужасен транспортен хаос за стотиците хиляди хора, отиващи на работа.

И никой не се оплаква, и никой не надава вой.

Я си представете, че всеки път, когато падне сняг, в София спират трамваите? Как ще разпънат на кръст кмета и общинската администрация! То нямя да е хулеж по форумите, то няма да са псувни...

Само че в действителност в малка и бедна София не се случва това, което става в големия и богат Лондон. Снегорините чистят големите пътни артерии и всички маршрути на градския транспорт ведната щом започне да вали. В резултат - днес булевардите са изчистени до асфалт.

В Североизточна България движението остава затруднено

Пътищата в Западна България са проходими при зимни условя, но в Североизточна България движението остава затруднено. Това съобщи в сутр...

Ама не били почистени всички квартални улици. При положение, че вали напрестанно повече от 24 часа, трудна работа е снегорините да огреят навсякъде, а и да минават постоянно. И второ, ако на някого не му е почистено около блока, вероятно това е защото самият той не си е дал зор да вземе лопатата. А знае прекрасно, че това е негово задължение.

Така че стига сме мрънкали. Пътища се затварят и места остават без ток при много силни снеговалежи в цял свят. Когато природата реши да се развилнее, трудно можем да я удържим.

Да бъдем по-позитивни и да отчетем, че всъщност България се справя доста прилично със снега. Разбира се, често има пропуски, но никой не може да обвини отговорните институции, че чакат снега да спре, за да изчистят. Както се прави в много държави на Запад.

Мрънкането на никого не е помогнало, но когато то е толкова безсмислено, колкото в този случай, е още по-контрапродуктивно.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com