ДЕОС: Това управляващо мнозинство и това Народно събрание трябва да си ходят

2682
ДЕОС: Това управляващо мнозинство и това Народно събрание трябва да си ходят
Снимка: Правосъдие за всеки

Политическа партия ДЕОС излезе с позиция относно "порочната обвързаност между изпълнителната и съдебната власт у нас".

От формацията отчита, че мнозинството от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) превиват гръб пред силните на деня политици, вместо да бъдат техни независими и неподкупни съдници.

Виктор Лилов: Мечтая да живея в град, в който мога да се придвижвам свободно

Виктор Лилов, кандидат за кмет на София от Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС), говори пред Actualno.com за целите и...

"ДЕОС смятаме, че това управляващо мнозинство и това Народно събрание трябва да си ходят, след като зарязаха правосъдната реформа насред пътя", пишат от партията.

"ДЕОС вярваме, че в годината на предстоящи президентски, а вероятно и на парламентарни избори, сме длъжни да участваме във възможно най-широко обединение на всички носители на политическия разум – партии, граждански организации и самите граждани. Коалиция, която – чрез избори, а ако е необходимо, и чрез уличен натиск – да започне с реалната промяна на политическата ни система, така че най-сетне ние, децата и родителите ни да живеем в законност, сигурност и без страх за своето бъдеще.

Убедени сме от необходимостта за постигането на такова обединение и ще работим за неговото постигане. Защото е крайно време политическият разум да надвие и заедно да изхвърлим конституцията на SMS-ите", се казва в позицията на ДЕОС.

Припомняме, че миналата седмица председателят на ВКС Лозан Панов показа пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki.) Ne go priehme.” SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Кристиан Таков: Господин Борисов, извинете се, всеки греши

Това е трагедия. Така преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Кристиан Таков коментира в ефира на Нова телевизия скандала, койт...

Бойко Борисов заяви, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник, а по-късно Яне Янев заяви, че това бил той. Съветникът на премиера заяви още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията.

Според ДЕОС премиерът Бойко Борисов е изпратил "провокативен и сплашващ" SMS на Лозан Панов. От партията посочват, че с неканената си визита на заседанието на ВСС министър-председателят е показал недопустим според Конституцията натиск върху съдебната власт, нахвърляйки се с безпрецедентни обвинения в „занимания с политика“ към шефа на ВКС, който преди около месец в емоционална реч изрази дълбоката си тревога като гражданин от състоянието на съдебната система и от това, че тя все повече бива превземана от олигархията. "Нека не забравяме, че това изявление на Панов беше подкрепено от над 200 магистрати", пишат от ДЕОС.

"Очевидно поддавайки се на натиска на премиера, ВСС прекрати разследването на случая „Яневагейт“, т.е. на изтеклите в медиите записи от телефонни разговори между бившите съдийки Ченалова и Янева, от които става ясно, че Борисов, главният прокурор и други са оказвали нерегламентиран натиск върху разследващите, с цел да бъде оневинена подсъдимата в момента бивша председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Като се позова на експертиза, която така и не стана публична, ВСС обяви записите за „манипулирани“ и поради това отказа да разследва съдържанието им. Това стана, въпреки че едната от събеседничките – Румяна Ченалова, потвърди истинността на разговорите, а другата – Янева, не я отрече. По този начин ВСС потули грамаден скандал за корупция и търговия с влияние, засягащ премиера, главния прокурор и други висши длъжностни лица. Прекратяването на разследването практически оневинява засегнатите", се казва още в позицията,

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика