Защо Борисов се отказа от АЕЦ "Белене"?

9373
Защо Борисов се отказа от АЕЦ "Белене"?
Премиерът изрече наведнъж всичко онова, за което медиите мълчаха и манипулираха години наред

Премиерът Борисов произнесе реч на заседание на Министерския съвет, в която накратко изреди почти всички основни аргументи против строителството на АЕЦ “Белене”, които без особен успех се опитваха да кажат пред медиите експерти, еколози и др.

Години наред медиите промиваха мозъците на хората с идеята за евтин ток от АЕЦ, което в последните години се превръщаше във все по-дебела лъжа. Медиите бяха внимателно обгрижвани от енергийното и руското лоби. От АЕЦ и от енергийни фирми към тях течаха пари (последно особено се изсипаха след земетресението в Япония и ядрената авария там).

Така средният българин остана със съвсем погрешна представа за нова АЕЦ. Премиерът Борисов шикалкавеше за новата централа близо 3 години - ту я наричаше гьол, глътнал много пари, спираме го, ту казваше, че без АЕЦ “Белене” токът щял да поскъпне 18 пъти.

Сега, чест му прави, неговият кабинет взе мъдро и тежко решение. Здравият разум надделя. В изказването му се вижда една проста сметка на средния, стъпил на земята българин, който не иска да купува нещо, което не може да си позволи. В това е способността на Борисов - може да каже разбираемо за простия човек неща, за които други политици говорят засукано и неубедително. Дано убеди симпатизантите си, повечето от които са отчаяни запалянковци по атомния ток.

Първанов: Борисов дръпна шалтера

След ден и половина мълчание бившият президент Георги Първанов се произнесе по повод решението на кабинета да прекрати проекта АЕЦ "Бел...

Има нещо забавно и в предложението с готовият реактор да се построи блок в Козлодуй. Преди около година бившият министър Трайков предложи същото, тогава премиерът Борисов сърдито рече пред камерите - “Това да не е бидонче, да го преместиш”. Сега той самият предлага същото.

Както и да е, в случая с АЕЦ “Белене”, след дълго увъртане и премятане на палачинката, тя най-после падна на правилното място.

Разбира се, ще има несъгласни, недоволни. Въпросът с АЕЦ “Белене” се превърна в политически и геополитически - за и против обвързаност с Русия, а смисълът от централата погрешно се измества от спорове на русофили и русофоби.

Бъдещето ще докаже, че това е правилно решение. И то не е персонална заслуга на Борисов. Тук трябва да се поздравят и всички еколози, и всички експерти, които в една затворена за тях медийна среда се опитваха да доказват, че проектът е неизгоден.

Трябва да се поздравят и всички, които се вслушваха в предупрежденията от Европа, включително и отделни хора, например като бившия министър Трайков, който подходи съвсем прагматично към казуса.

Русия ни иска 1 млрд. eвро

Повече от 1 млрд. евро компенсации може да поиска Русия заради спрения проект "Белене". Това прогнозира държавният в. "Комерсант". В Мо...

Проектът АЕЦ “Белене” беше спретнат почти като заговор против националните интереси от един бивш министър Румен Овч., с нагласен конкурс, който да бъде спечелен само от руската “Атомстройекспорт”. След това Европа одобри решението на България да строи нова АЕЦ, но постави изискване да има диверсификация на горивото за централата, тоест тя да може да работи с гориво и от други доставчици. По този въпрос атомното лоби у нас замълча и се притаи, нито дума не обели. Просто проектът си вървеше само за руско гориво.

Германският инвеститор RWE, на когото т. нар. енергийна мафия у нас обеща какви ли не благини и даде какви ли не гаранции, за да участва, след размисъл се оттегли от проекта, още преди японската авария, и така го обрече напълно. Няма какво тук да се търсят някакви американски, западни и т.н. интереси против Русия. Строителството на тази централа беше спряно по финансови причини още при социализма, после беше подновено, но не помръдваше напред пак по същите причини.

Имаше и екологични проблеми - риск от технологията (колкото и да убеждаваха, че реакторът е поколение 3 плюс и т. н.), и риск от земетръсната зона, в която ще се строи. Има проблем и със съхранението на ядрените отпадъци - трябва да се строи хранилище, което ще струва към 1 млрд. лева, и това още предстои, но поне няма да е с капацитет за още една АЕЦ.

По-страшна обаче е икономическата обосновка. В обясненията си пред министрите Борисов е наблегнал най-вече на нея - централата ще глътне 20 млрд. лева по “трънския курс”, както се изразява той, плюс 1 млрд. за електропреносна мрежа, а не се знае как държавата ще може да плаща такива кредити (независимо дали със или без руско, или западно съдружие) и кога централата ще се изплати.

И точно тук е разковничето за взетото решение. Държавата остана без пари. Сметките се изпразват, фискалният резерв свършва още тази година, а не се вижда увеличение на приходите в бюджета

Започват българо - руски енергийни преговори в Москва

Българският министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е в Москва, начело на 11-членна делегация за преговори по АЕЦ Белене и ...

Борисов е наясно с това и съвсем благоразумно се отказва от мегаломанския проект, който може още по-тежко да повлече държавата надолу (макар че ще напълни гушата на много политици от различни цветове, на енергетици, консултанти и прочее рум-овчовци). Затова и премиерът напоследък смекчи тона на нападките към някои от политическите си опоненти и започна да ги ухажва - пред задаващата се финансова катастрофа трябва да се опре на някого и да сподели отговорността.

Затова и се случи нещо забележително - премиерът Борисов съобщи новината за отказ от АЕЦ “Белене” най-напред в телефонно обаждане лично на журналиста Иво Инджев, един от малкото останали опозиционни журналисти, последователен критик на АЕЦ “Белене”. Този подход не е случаен. Това е пиар ход на Борисов, той търси контакт, опитва се да спечели симпатии от страна на критиците си, защото в кризисното положение на страната има нужда от това.

Така новината за отказа от “Белене” изтече най-напред в сайта на Иво Инджев, което шашардиса журналистическата колегия. Много медии подеха новината без да цитират първоизточника, но започнаха да търсят информация от правителството и един зам.-министър потвърди. Чак след това изтече официалната информация от Министерския съвет.

Обиграният с медиите Борисов е решил да даде “новина” първо на Иво Инджев и това хвърли в ревност много журналисти, които се борят за любовта на премиера и тръпнат в очакване да им обърне внимание.

Иван Бакалов

e-vestnik

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com