3/4 от хърватите срещат финансови затруднения

4036
3/4 от хърватите срещат финансови затруднения

Средностатистическото хърватско домакинство през м.г. е разполагало с 6610 куни (890 евро) на месец, което според 3/4 от гражданите е недостатъчно за водене на нормален живот, сочат резултатите от анкета на агенция ГфК, предаде БГНЕС.

Според новото изследване, 72% от домакинствата в Хърватия смятат, че месечните им приходи са повече от недостатъчни, докато на противоположното мнение са едва 8%. 17% пък споделят, че разполагат с това, от което се нуждаят.

За задоволяване на основните месечни потребности на едно семейство се счита, че са необходими най-малко 1200 евро. Най-голям дял от месечните приходи на домакинствата – 29 на сто, се харчи за храна и напитки, а ако към него се добавят разходите за отопление, вода и услуги, процентът скача на 48.

Изследването, освен това отбелязва, че през м.г. хърватите са харчили с 5% по-малко за храна и напитки, със 7% по-малко за транспорт и с 13% по-малко за облекла и обувки. Единственото, за което са хвърляли повече средства спрямо 2010 г. (с 29%), е за погасяване на кредити. Това се дължи на поевтиняването на швейцарския франк, който в Хърватия използват най-често при кредитите. Въпреки това, 1/5 от домакинствата в страна са намерили начин да заделят по нещо за черни дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com