Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг потвърди: Без 5-годишен фонд за 100 млрд. евро от НАТО за Украйна

11 юни 2024, 18:04 часа • 1952 прочитания

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът възнамерява да инвестира 40 млрд. евро годишно във военна подкрепа за Украйна, като това ще бъде обсъдено на предстоящата среща на върха във Вашингтон през юли.

Без големия план за 100 милиарда евро

Това означава, че НАТО се отказва от плана си за петгодишна подкрепа за Киев в размер на 100 милиарда евро. Идеята се появи като мярка за предварително набиране на средства за Украйна в специален фонд, защото някои съюзници се притесняват помощта да не секне, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

Още: "Да спасим Украйна от Тръмп": НАТО готви 100 млрд. долара за Киев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се е отказал от плановете за създаване на 5-годишен фонд за военна помощ за Украйна, след като се е сблъскал с опозиция от членовете на Алианса, писа Bloomberg преди дни.

Съгласно новото предложение, което може да получи подкрепата на министрите на отбраната на НАТО, съюзниците ще се ангажират да изразходват общо най-малко 40 млрд. евро годишно за смъртоносна и несмъртоносна помощ за Украйна.

Според източници на Bloomberg, пожелали аннимност, това би било в съответствие със средните годишни вноски от страните членки, които се правят от началото на войната в Украйна през 2022 г.

Още: Друг план: Без 100 млрд. евро за Украйна от НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес