8 април - Световен ден на ромите

20539
8 април - Световен ден на ромите

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 година, който събира представители от 30 страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което позволява на ромите по целия свят да признаят себе си като единна свободна нация.

В София ще се проведе кръглата маса на тема:"Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре". Тя се организира от Министерство на образованието, младежта и науката и Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Участие в нея ще вземат студенти и средношколци от ромски произход, учители – роми, представители на неправителствени организации, работещи за образователна интеграция на ромската общност, представители на МОМН. По време на дискусията ще бъдат обсъдени актуалните предизвикателства пред образователната интеграция и повишаването на образователния статус на ромската общност.

Акцент ще бъде поставен върху успешните практики за подкрепа на образованието на ромски младежи и девойки в средни училища и университети, както и за професионална реализация на роми, завършващи педагогическите факултети. От своя страна участниците ще споделят за това, което им дава образованието и защо са решили да се борят със стереотипите именно чрез добро образование.

Форумът е под патронажа на чл. кор. Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката. Приветствия ще поднесат представители на Дипломатическия корпус от Швейцария, Норвегия, САЩ и председателят на ЦМЕДТ "Амалипе" Деян Колев.

Пет хиляди лева гаранция за полицая, убил крадец на кабели при Разлог

Полицаят, който простреля смъртоносно ром при опит за кражба на кабел от жп линията Разлог - Белица, беше освободен от ареста срещу гар...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com