Анти интернет кампания в Китай

4462
Анти интернет кампания в Китай

Китайските власти закриха повече от десет интернет сайта и частично спряха работата на популярни микроблогове в страната, за да препятстват разпространението на политически слухове, предаде Синхуа, предаде БГНЕС.

Според агенцията кампанията е насочена срещу контрабандата на оръжия, дрога, опасни химически продукти, както и продажбата на човешки органи и на лични данни.

Китайската полиция задържа общо 1065 заподозрени и изтри 208 000 "вредни" послания в рамките на анти интернет кампанията, започнала от средата на февруари, информира АФП.

По решение на държавното управление за интернет - информация са закрити 16 сайта, на страниците, на които неотдавна се появила информация, че в китайската столица е вкарана военна техника и че "става нещо недобро", както и за разпространяване на слухове за преврат в Пекин.

Мнозина обаче тълкуват тази кампания за прочистване на интернет като политическа цензура. Двата основни китайски сървиза на микроблогове Sina Weibo и Tencent QQ спряха възможността потребителите да качват коментари. Мерките ще останат в сила до 3 април въпреки вълната от критики в микроблоговете.

Китайските потребители на интернет и без това са подложени на драконовска цензура, която блокира Twitter, Facebook и Youtube. В Китай, където интернет потребителите надхвърлят 513 милиона души, действа държавен контрол над интернет пространството. От известно време в Пекин, за да получат право да публикуват свои постове, потребителите са задължени да съобщават на администрацията на сървиза истинските си имена от номерата на личните си карти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com