Атаките на бунтовниците срещу силите на НАТО в Афганистан намаляват

3572
Атаките на бунтовниците срещу силите на НАТО в Афганистан намаляват

Атаките на бунтовниците срещу силите на НАТО в Афганистан са намалели с 5% през първите осем месеца на тази година, но те все още са около 100 на ден, показват официални данни, предаде БГНЕС.

През август атаките са намалели с 9% спрямо същия месец на миналата година, съобщиха Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) на НАТО, но статистиката не очертава цялостна картина за състоянието на войната.

Те контрастират с данните на ООН, според които август е бил вторият най-кървав месец за цивилните в последните пет години с общо 374 жертви, над 10 на ден, и 581 ранени. Фактът, че местните бойни части поемат все по-активна роля във войната, докато НАТО се подготвя за изтегляне през 2014 г., също допринася за намаляването на броя на регистрираните атаки срещу силите на ИСАФ.

Данните, оповестени днес, се отнасят само за нападенията срещу афганистански сили, докато изпълняват съвместни операции със силите на ИСАФ, но не вземат предвид нарастващите им солови мисии. Сравнителни данни за първите четири месеца на годината показват, че загиналите членове на афганистанските сили за сигурност са пет пъти повече от войниците на НАТО, като общият брой на убитите военни и полицаи е 853 души.

Данните на НАТО не обхващат и нарасналия брой на т. нар. атаки на "зелени срещу сини", при които афганистанските сили обръщат оръжие срещу съюзниците си от НАТО. При подобни атаки са загинали 51 военни от ИСАФ тази година, което съставлява 15% от общия брой на дадените от НАТО жертви във войната.

Говорителят на ИСАФ бригаден генерал Гюнтер Кац отдаде намаляването на атаките на бунтовниците срещу военните сили на успехите на бойните полета срещу водения от талибаните бунт. "Основната причина е, че съумяхме да спрем импулса в кампанията им, да ги прогоним от градските зони и да се борим с тях в отдалечени области. Смятам, че една от основните причини е също така фактът, че афганистанските национални сили за сигурност стават все по-способни", заяви говорителят.

Редактор: Ая Косарова

Талибаните с нова стратегия за завладяването на Афганистан

Командирите на Движението на талибаните в Афганистан са започнали да прилагат нова стратегия за спечелване на 11-годишната война в ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com