Талибаните с нова стратегия за завладяването на Афганистан

5283
Талибаните с нова стратегия за завладяването на Афганистан

Командирите на Движението на талибаните в Афганистан са започнали да прилагат нова стратегия за спечелване на 11-годишната война в страната, смятат представители на армията и разузнаването на САЩ. Изтласкани от международните сили от по-голямата част на Южен Афганистан, екстремистите отделят все по-малко внимание върху контролирането на територия и полагат все повече усилия за увеличаването броя на смъртоносните нападения на своите бойци-камикадзета срещу важни цели в страната, включващи посолството на САЩ и бази на НАТО, пише вестник “Вашингтон пост”, цитиран от БЛИЦ.
Лидерите на екстремистите са удвоили усилията си по елиминирането на ключови афганистански лица от правителството и силите за сигурност, които биха играли важна роля в управлението на страната след изтеглянето на чуждестранните военни контингенти. Талибаните също успяха, случайно или в резултат на внимателно планиране, да се промъкнат в редиците на афганистанската армия и да убият голям брой западни войници.

“Талибаните започнаха да водят политическа война, докато САЩ и съюзниците им продължават да водят тактическата военна война”, смята Джошуа Фауст, бивш анализатор за разузнаването на САЩ, работил в Афганистан, а сега сътрудник на неправителствената организация American Security Project. “Продължаваме да се фокусираме върху територията. Те се фокусират върху нападенията срещу преходния процес”.

Ефектът от промяната в стратегията, забелязвана през последната една година, е голям. Гръмките нападения и убийства на важни фигури станаха повод за нови съмнения сред афганистанците в способността на техните правителство и сили за сигурност да контролират екстремистите след края на военната мисия на НАТО през 2014 г. Инфилтрирането на талибаните в афганистанските сили за сигурност принуди върховното обединено командване в Кабул да разпореди в понеделник извънредни мерки за съвместните патрули и другите мисии – стъпка, която удари право в сърцето на стратегията на САЩ и НАТО за по-тясно сътрудничество с афганистанските войници.

Редактор: Сияна Любомирова

Изтеглиха 33 000 американски войници от Афганистан

Всички 33 000 американски войници, изпратени като подкрепление в Афганистан в края на 2009 г. от президента Барак Обама, напуснаха ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com