Безпрецедентна среща на президентите от Западните Балкани

9769
Безпрецедентна среща на президентите от Западните Балкани

Президентите на осем страни от Западните Балкани участват в първата по рода си подобна среща на върха, която започна своята работа в Словения. Срещата има за цел да насърчи сътрудничеството и да спомогне за присъединяването на държавите от региона в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Френският президент Франсоа Оланд също е поканен на форума, в работата на който участват държавните глави на Албания и седем страни от бивша Югославия, включително лидерите на Сърбия и Косово.

Срещата е организирана от президентите на единствените две западнобалкански страни-членки на ЕС - словенеца Борут Пахор и хърватина Иво Йосипович. Тяхната инициатива е подкрепена от стопанина на Елисейския дворец.

"Целта на неформалната и работна дискусия е да се търсят средства за укрепване на евроатлантическата перспектива на Западните Балкани и разширяването на ЕС, като страните се фокусират върху реформите и тясно сътрудничество", заявиха организаторите преди започването на срещата на върха на президентите на Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия, Словения и Франция.

През юни ЕС даде зелена светлина за започването на преговори за присъединяване на Сърбия и на дискусията по Споразумението за стабилизация и асоцииране с Косово, което се отдели от Белград през 2008. Двете страни отбелязаха поврат с договора от 19 април за нормализирането на двустранните си отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com