Дилма Русеф - между парламентарната съпротива и протестите

8737
Дилма Русеф - между парламентарната съпротива и протестите

Президентът на Бразилия Дилма Русеф, частично отстъпи от политическите си намерения вчера (вторник - б.а.), след като бе изправена пред вдигнатите щитове на парламентарната съпротива. В същото време основни синдикати се присъединиха към вятъра на протестите, които обрулват страната от две седмици насам. Профсъюзите обявиха стачка на 11 юли.

Обитателите на фавелите /бедняшките райони/ в Рио също демонстрираха сряда и то в един от изключително шикозните квартали. Това бе тяхното първо присъединяване към широкото протестното движение, получило живот в социалните мрежи от младите хора в безпартийната средна класа.

След бурния ден в Бразилия, министърът на образованието Алоис Маркаданте обяви, че президентът ще предаде на парламентаристите в двете камари предложението за свикване на референдум.

Гневът на бразилците

Те са много сърдечни хора, но оттам не следва, че приемат корупцията, бюрокрацията, остарялото законодателство и липсващата инфраструк...

Но и още: "Ние не разполагаме с време, за да се създаде Учредително събрание", предложено вчера от Дилма Русеф на 27 губернатори и кметовете на 26-те най-големи града в страната", добави той.

Това предложение предизвика през целия ден разгорещен дебат в парламентарните среди, разкривайки пукнатини в управляващата коалиция.

"В нито един момент депутатите не са мислили да приемат това предложение", каза председателят на Конгреса на депутатите, Енрике Едуарду Алвеш от голямата центристка партия - съюзник на партията на управляващата Народна партия на Русеф.

Алвеш обяви създаването на работна парламентарна група, натоварена с изготвянето на предложения за политически реформи, които биха могли да засегнат закона за политическите партии и избирателния закон.

Известни юристи конституционалисти, както и представители на адвокатската колегия на Бразилия също изразиха сериозни резерви, отбелязвайки, че само парламентът може да преразгледа конституцията.

На кафе пред парламента

Граждани организират чрез социалните мрежи протест „На кафе пред парламента”. От 08.30 до 09.30 часа и от 12.30 до 13.30 ча...

"Ние трябва първо да подготвим политически реформи и след това да ги представим на хората да ги приемат чрез референдум", призова адвокатския шеф Маркус Винисциус Фуртадо.

Говорейки от свое име, председателят на Върховния съд, Жоаким Барбоса, заяви, че политическата класа е изправена пред "криза на легитимността".

"Това, което липсва в Бразилия, е да даде на хората възможност да си дадат отговори", каза първият чернокож президент на най-висшия съд в страната, известен с желязната си ръка в процесите срещу политическата корупция миналата година.

Досега отхвърлени от протестиращите, основните бразилски синдикални организации обявяват стачка на 11 юли, в навечерието на срещата в сряда в столицата Бразилия с Дилма Русеф. "Ние искаме да изразим критичната си позицията срещу икономическата политика на правителството и протест срещу инфлацията", каза лидерът на една от синдикалните централи пред АФП.

Синдикатите претендират за намаляване на работния ден, увеличение на пенсиите и по-големи инвестиции в секторите на здравеопазването и образованието. Денят за действие няма никаква връзка с призивите да се парализира страната на 1 юли, разпространявани в социалните мрежи, казаха те.

Протестите в Истанбул не стихват

Хиляди излязоха във вторник вечерта на протест в Истанбул, който беше зорко следен от полицията, съобщава сайтът "Хюриет дейли нюз".Ант...

Докато елитът на страната се бори в столицата, някои фавели на Рио де Жанейро за първи път излязоха на сцената.

Около 2000 жители на фавелите се придвижиха към богатия квартал Леблон. Те демонстрираха мирно.

Жителите на друг фавел, близо до международното летище, се вдигнаха на протест срещу жестоките сблъсъци, отнели живота на осем души, включително полицейски служител от елитна част във понеделник срещу вторник. Те вървяха зад плакат с надпис: "Полицаите, които репресират по улиците са същите като тези, които убиват във фавела". Смъртоносните сблъсъци започнаха, когато полицията се намеси срещу млади хора от фавела, които ограбваха шофьорите, попаднали в задръстването заради демонстрацията.

Голяма демонстрация се очаква в днес в столицата Бразилия.

В Бело Оризонте, където бразилският национален отбор по футбол ще се изправи срещу Уругвай в полуфинала на Купата на Конфедерациите, полицията също се подготвя за действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com