Египетското президентство отхвърли ултиматума на армията

5097
Египетското президентство отхвърли ултиматума на армията

Египетското президентство тази нощ отхвърли, макар и не директно, ултиматума, който бе отправен по-рано от армията към президента Мохамед Морси, предаде БГНЕС.

Ултиматумът даваше 48 часа "за удовлетворяване на исканията на народа като последен шанс да поемат отговорност пред историческите обстоятелства, в които се намира страната".

"Ако исканията на народа не бъдат изпълнени през този период, въоръжените сили ще обявят бъдеща пътна карта и мерки за контрол над изпълнението й", гласеше в комюникето. В нея се допълва, че прилагането на пътната карта ще стане "с участието на всички фракции и национални тенденции, включително младежите, които водеха и продължават да водят напред славната революция".

В отговор президентството заяви, че "декларацията на въоръжените сили не е предоставена на президента преди нейното разпространение и съдържа "неща, които могат да причинят объркване".

В комюникето на президентството се казва още, че държавният глава е решен да продължи по пътя, който е избран за постигане на цялостно национално помирение. В текста се осъжда всяко изявление, което задълбочава разделението в страната и може да заплаши социалния мир. Посочва се още, че Морси провежда консултации с всички национални сили, за да се постигне сигурност за пътя на демократични промени и защита на народната воля. В декларацията се подчертава, че "египетската демократична гражданска държава е едно от най-важните постижения на революцията от 25 януари 2011 г. Египет няма да позволи абсолютно никакво връщане назад при каквито и да е било обстоятелства".

Египетската армия даде 48 часа за разрешаване на кризата

Египетските въоръжени сили предупредиха, че ще се намесят, ако исканията на народа не бъдат изпълнени до 48 часа, след като милиони х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com