ЕК поиска забрана на нов наркотик

6139
ЕК поиска забрана на нов наркотик

Забрана на веществото "4-МА" на територията на целия Европейски съюз поиска Европейската комисия, съобщават от Брюксел.

4-метиламфетамин или "4-МА" е синтетична дрога, която въздейства на организма подобно на амфетамините. Наркотикът е обявен за за назаконен в 10 страни от ЕС (Австрия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Холандия и Великобритания). Само за периода 2010 2012 година употребата му е причинила 21 смъртни случая в четири държави от ЕС.

"4-MA се произвежда и пласира от престъпни банди. Известно е, че води до смърт", заяви заместник-председателят на ЕК Вивиан Рединг, която е и комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. "Засечен е в 15 държави от ЕС и вече е забранен в 10 от тях. Ако предприемем действия на равнище ЕС, ще спрем неговото разпространение и ще му попречим да нанася вреда на младите в цяла Европа. До момента разполагаме с данни за 21 смъртни случая в четири държави-членки (Белгия, Дания, Холандия и Великобритания), при които в проби, взети след смъртта, са открити следи от 4-MA, самостоятелно или в комбинация с други вещества, особено амфетамини", каза още комисар Рединг.

С днешното предложение на ЕК се цели да се забранят производството и пласирането на 4-МА, като бъдат подложени на наказателноправни санкции в цяла Европа. Сега правителствата на държавите-членки на ЕС, трябва да решат дали да въведат тези мерки, като гласуват с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет.

Редактор: Ивайло Петров

Бесило за двама българи в Малайзия

27-годишният И. К. и 26-годишният Г. Б. от Нова Загора, които са обвинени в трафик на около 6 кг амфетамини, получиха смъртни присъди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com