ЕТА излъчи делегация за преки преговори с Париж и Мадрид

3273
ЕТА излъчи делегация за преки преговори с Париж и Мадрид

Баската сепаратистка организация ЕТА опита да окаже натиск върху Франция и Испания да се съгласят на преки преговори с ръководството й, като съобщи, че е излъчила делегация за преговори, предаде БГНЕС.

ЕТА обяви края на въоръжената си борба през октомври м. г., но не успя да убеди властите в Мадрид и Париж да се срещнат с нейни представители, тъй като правителствата в двете страни продължават да я възприемат като терористична организация.

В съобщение до "европейската общност" и получено от АФП, баската групировка заявява, че е "излъчила делегация, която да започне пряк диалог с правителствата на Франция и Испания. Европейската общност и всички европейски институции са изправени пред предизвикателството да подкрепят и да стимулират открит процес, целящ намирането на окончателно решение на продължаващия конфликт в сърцето на Европа".

В продължение на четири десетилетия ЕТА извършваше бомбени атентати и убийства в рамките на борбата си за създаване на независима Страна на баските в северната част на Испания и съседен анклав в Южна Франция. Най-малко 829 души бяха убити при атентатите, повечето от които бяха насочени срещу правителството или икономически мишени в Испания, докато Франция дълги години беше по-мирен тил за клетките на ЕТА.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com