ФАРК пуснаха 10 заложници - полицаи и военни

4788
ФАРК пуснаха 10 заложници - полицаи и военни

Последните полицаи и военни, които бяха най-отдавна заложници на ФАРК, бяха освободени в джунглата, предаде БГНЕС.

Десетимата мъже бяха в пленничество на бунтовниците от 12 до 14 години. Четиримата полицаи и шестима военни бяха отведени с бразилски военен хеликоптер, нает от МКЧК и гражданската организация "Колумбийци за мир", ръководена от бившата сенаторка Пиедад Кордоба. Те бяха предадени на хуманитарна мисия, съобщи Международният комитет на Червения кръст.

Хеликоптерът излетя от летище Вилависенсио, където се бяха събрали роднините на заложниците и делегация от изтъкнати обществени фигури. Сред тях бе и бившата носителка на Нобелова награда за мир от Гватемала Ригоберта Манчу. След като бяха предвидили освобождаването им да стане на два етапа, в крайна сметка бунтовниците от ФАРК ги освободиха наведнъж. Колумбийските власти от своя страна са се ангажирали да прекратят военните операции в района на освобождаване на заложниците - по границата между щата Мета и щата Гуавиаре.

Досега тези заложници винаги са били считани от ФАРК за разменна монета срещу освобождаване на техни затворници. Бунтовниците се отказаха през февруари от практиката си да отвличат срещу откуп, с който да се финансират. Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос обаче заяви, че този ангажимент е недостатъчен, въпреки че увери, че споделя радостта от освобождаването на заложниците.

"Ние оценяваме най-вече обещанието на ФАРК да не отвлича отново", каза Сантос на кратка пресконференция. Според него това е крачка в правилната посока, но както вече казахме, това не е достатъчно", подчерта държавният глава. Той призова и за освобождаването на всички цивилни. ФАРК държат като заложници още около 10 души.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com