ФБР алармира за опасност за достъпа до интернет

6694
ФБР алармира за опасност за достъпа до интернет
Затварянето на сървъри се обяснява с т.нар. Операция Клик Призрак

Повече от 300 000 потребители на интернет по целия свят може да загубят достъпа до мрежата след 9 юли, когато американското Федерално бюро за разследване ще затвори временните сървъри, които са били активирани след разкриването на мащабен случай на пиратство, предаде БГНЕС.

ФБР е създало сайта www.dcwg.org, който ще позволи на потребителите да разберат дали техните компютри може да са били засегнати от тази хакерска атака, съобщи говорител на бюрото пред Си Ен Ен.

Затварянето на сървъри се обяснява с т.нар. Операция Клик Призрак, която доведе през ноември м.г. до арестуването на шестима граждани на Естония, обвинени в измама за това, че са заразили стотици хиляди компютри по цял свят със злокачествения кодекс за достъп DNS Changer, който улеснява вкарването на компютърни вируси в системата.

Според ФБР пиратите използвали този достъп, за да пренасочат потребителите към собствените си сървъри и да манипулират онлайн рекламите, от което са регистрирали до 14 милиона долара незаконни печалби. Разузнавателната агенция смята, че около 350 000 компютри продължават да са заразени. Около 85 000 от тях са в САЩ, включително компютри на Националното управление по аеронавтика и космически изследвания НАСА.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com