Гражданска война в Турция - опасността е реална

19245
Гражданска война в Турция - опасността е реална

Ще се стигне ли до гражданска война в Турция? Този въпрос става все по-актуален, след като от една седмица насам в най-големите градове на южната ни съседка хората се вдигнаха на масови протести и влизат в истински улични сражения с полицията, която използва всякакви средства, за да потуши страстите и да усмири демонстрантите.

През миналата нощ протестите в Истанбул бяха най-ожесточени, като в арена на сблъсъците се превърна квартал „Бешикташ”. Именно там цяла нощ имаше сблъсъци между протестиращи и полицията, предаде "Ройтерс". Полицаите са използвали сълзотворен газ и химикали, при които усещането е все едно те залива вряла вода. Рискът да излезеш на улицата без противогаз е огромен заради използването на газ от полицията, твърди пратеникът на bTV Иван Бедров, който е на мястото на събитието. В бившата турска столица на много улици са изградени барикади от подръчни материали – от покъщина, пейки, павета.

Демонстрантите в Истанбул се поздравиха с победа

Хиляди демонстранти празнуваха нощес победата си в Истанбул след изтеглянето на турската полиция от площад Таксим по заповед на преми...

В Измир демонстранти са хвърляли коктейли „Молотов” по централите на Партията на справедливостта и развитието (AKP). А в Истанбул, пред главния офис на AKP, един от демонстрантите докара малък багер и опита с него да влезе в сградата.

В Анкара полицията нахлу в голям мол и арестува стотици хора, за които се предполага, че са участвали в протестите. Навсякъде в големите турски градове по къщите има бели кърпи, които са сигнал за протестиращите, че могат да получат подслон в този дом, ако са гонени от полицията. Интересен факт е, че болниците на турската армия приемат масово пострадали демонстранти, а военни лекари дават противоотрова срещу използваните химически вещества от полицията.

Взривоопасната обстановка стана факт след като правителството на Ердоган реши да застрои парка „Гези”, който се намира близо до площад „Таксим”. По план там трябваше да се открие османска казарма, която е исторически монумент, но в нея беше предвидено да има мол. Това разгневи много жители на квартал „Бешикташ” и те тръгнаха на протест, който вече се изроди в открито гражданско неподчинение. Повечето от протестиращите заявяват, че са на улицата, за да защитят човешките и гражданските си права – правата, които имат след революцията на Мустафа Кемал Ататюрк.

Междувременно турският премиер Ердоган заяви, че Анкара не се отказва от плановете си и че на площад „Таксим” ще бъде построена джамия. Според някои слухове молът, който трябваше да бъде построен в „Гези”, ще е собственост на син на един от високопоставените служители в турския кабинет.

Гневът на турците

От началото на тази седмица турците протестират така, както отдавна не са го правили. Техният гняв вече е насочен срещу политиката на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com