Гръцката суета

13199
Гръцката суета

Докато голяма част от гърците са принудени да търпят какви ли не лишения, по-заможните им сънародници се чудят как да разкрасят живота си - или по-скоро самите себе си. Пластичните операции изживяват същински бум.

Болницата "Евангелизмос" е една от най-големите и най-старите в Атина. По коридорите й е пълно с пациенти: предимно по-възрастни хора и безработни. Повечето от тях имат уговорен час, въпреки това им се налага да чакат до безкрайност. Всеки трябва да плати по пет евро, преди да бъде прегледан.

73-годишната Анастасия Карациови се оплаква, че лекарите и медицинските сестри стават все по-малко, че медицинската техника не достига. Шефът на кардиологичното отделение в болницата Илиас Сиорас потвърждава, че сегашното положение е толкова тежко, колкото никога преди: "Много болници нямат никакви запаси от медицински материали като превръзки, спринцовки или реактиви за лабораторните изследвания. В някои отделения пък, в които са настанени по 60 пациенти, има само две медицински сестри. Можете ли да си представите за какво става въпрос? Според мен по този начин направо застрашаваме живота на пациентите!"

Първият турски танк

Турция не иска да се осланя на оръжейни доставки от чужбина. Тя вече сама произвежда танкове, а и не само това. Страната има амбицията...

Едните болни, другите - недостатъчно красиви

И докато болните и бедни гърци са принудени да търпят все повече лишения, богатите им сънародници имат други проблеми. Те се чудят как да разкрасят живота си или по-скоро - самите себе си. Учудващо е, че на фона на тежката криза пластичните операции изживяват същински бум.

Пример за това е клиниката по пластична хирургия в богатата южна част на Атина. Проблемите, пред които е изправена болницата "Евангелизмос" например, тук са съвършено непознати. Бизнесът с разхубавяването върви просто отлично. "Точно сега, в тези времена, в които хората постоянно биват бомбардирани от лоши новини, те имат нужда от нещо, което да ги накара да се чувстват по-добре. Затова напоследък броят на операциите за разхубавяване е нараснал толкова много. При нас идват предимно жени, които искат да си увеличат бюста, и мъже, които имат нужда от корекция на носа", казва ръководителят на клиниката Атанасиос Атанасиу.

Актуално проучване на Международното дружество за естетична пластична хирургия потвърждава тази тенденция. Данните показват, че само през 2011 в Гърция са били извършени над 140 000 интервенции за разкрасяване. Съотнесено към броя на населението, страната попада на второ място по брой на пластичните операции в света. На първо място в тази класация е Южна Корея.

Испания - мръсна приказка

За Испания корупцията дълго време беше тема, по която не се говореше. Сега обаче на бял свят излизат доста мръсни истини и то точно въ...

Разкрасяване на преференциална цена

"Който има пари и е достатъчно суетен, вижда точно в този момент шанса да се доближи до мечтата си за перфектен външен вид", обяснява доктор Атанасиу. "Покрай кризата цените паднаха много - с 30-40 процента, т.е. сега мнозина могат да си позволят операция, която преди е била недостъпна за тях. Междувременно увеличаването на бюста струва 3000 евро или половината от това, което се плащаше за същата операция преди кризата. А лазерната епилация струва дори по-малко, отколкото обезкосмяването с кола маска при козметичката."

Кардиологът Илиас Сиорас от болницата "Евангелизмос" е изумен: "Това е такова противоречие! От една страна многото болни хора, които имат спешна нужда от лекар, а не могат да си го позволят, и от друга - тази суета!" Според него всичко това показва най-вече едно: че пропастта между бедни и богати се увеличава все повече.

Източник: Дойче веле

От омраза към Америка

Той е млад, високообразован и мюсюлманин. Мрази американците, макар че самият той живее като тях. Предпочита да ги види мъртви. Той е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com