Първият турски танк

47119
Първият турски танк

Турция не иска да се осланя на оръжейни доставки от чужбина. Тя вече сама произвежда танкове, а и не само това. Страната има амбицията да се превърне във водещ износител на оръжия.

Турската армия с гордост демонстрира ракетата Торос - първата ракета "земя-земя" собствено производство. Десетилетия наред втората по големина армия в НАТО се снабдяваше с оръжия от чужбина. Сега обаче настъпва промяна. Премиерът Ердоган иска да създаде собствена оръжейна индустрия. "Една страна, която няма високотехнологична оръжейна индустрия, собствени разузнавателни сателити, ракети и радарни системи не може да оказва влияние нито в региона, нито в световен мащаб", заяви той на годишната конференция на Турския научен съвет.

Още през 2004 година Анкара реши, че е крайно време да се превърне от вносител в износител на оръжия. Междувременно Турция произвежда собствени бойни кораби, бойни хеликоптери и безпилотни разузнавателни самолети. Преди няколко седмици пък в Сакария бе представен първият турски танк.

Американският образователен балон

Проклятието на висшиста: тъкмо се е дипломирал, а вече е натрупал планини от дългове. Младите образовани американци се нуждаят от все ...

Вторачени в 2023-та година

Прототипът на турския танк "Алтай" успешно преминава първите изпитания на полигона. Шасито е корейско, а оръдието с което е оборудван, е турско производство. Тестовете трябва да приключат до края на годината. През 2014-та "Алтай" влиза в серийно производство - точно 15 години след като Германия отказа да продаде танкове "Леопард" на Турция заради спора около кюрдската й политика.

Миналия месец турската оръжейна индустрия отбеляза и още един успех: тогава от борда на китайска ракета-носител беше изстрелян първият турски разузнавателен сателит "Гьоктюрк-2". "Турция вече принадлежи към 25-те държави, които сами произвеждат разузнавателните си сателити. Сега трябва да си поставим още по-високи цели, защото знаем на какво сме способни", заяви преди старта президентът на Турския научен съвет Юксел Алтънбашак. Още през 2014 година ще бъде изстрелян и сателитът "Гьоктюрк-1" - първият изцяло военен сателит.

За 2013-та година Анкара увеличи бюджета за изследователска и развойна дейност в сферата на оръжейната индустрия с 13 пъти в сравнение с миналата година. "Ние отдаваме голямо значение на оръжейната индустрия. Не можем от днес за утре да наваксаме пропуските от миналото, но през последните десет години отбелязахме значителен напредък. Нашата цел е до 2023 година да станем една от десетте най-напреднали страни в света", заяви Ердоган на конференцията на Научния съвет.

Султанът и сапунката

Турският премиер Ердоган не може да понася сериала "Великолепният век". Това не е новина, знаем го отдавна. Нова е обаче султанската м...

Големите турски амбиции

Турция има амбицията да стане и един от най-големите износители на оръжия. Засега обаче страната не е дори сред първите сто. Някои критици на оръжейната програма на Анкара твърдят, че страната се самозалъгва. В така силно рекламираните "чисто турски" производства все още се крие много вносна технология. Въпреки това Анкара си е поставила действително амбициозна цел за оръжейната индустрия по случай 100-годишнината от провъзгласяването на републиката. През 2023 година Турция възнамерява да печели от износа на оръжия почти 20 милиарда евро.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com