Гръцките неонацисти в поход в центъра на Атина

16325
Гръцките неонацисти в поход в центъра на Атина

Стотици гръцки неонацисти се включиха в шествие с факли по улиците на Атина късно снощи във връзка с 450-та годишнина от падането на Константинопол, предаде БГНЕС.

Активистите на ултранационалистическата партия "Златна зора" скандираха "кръв, чест, Златна зора" и "Гърция принадлежи на гърците". След няколко пламенни речи срещу турците и комунистите на площада пред Атинската катедрала, те организираха шествие към парламента, в който партията има 18 депутатски места от януари.

Ежегодният поход завърши без инциденти за разлика от миналата година, когато пакистанец, озовал се на пътя им, беше нападнат от 15-20 неонацисти. Тазгодишният поход също предизвика безпокойство сред туристите в гръцката столица. "Когато пристигнаха, всички туристи платиха сметките си и си тръгнаха", заяви Фотис, сервитьор в ресторант Метрополеос в центъра на Атина.

Управляващата коалиция в Гърция е разделена относно втвърдяването на антирасистки закон, целящ да намали влиянието на "Златна зора".

Предложеният законопроект предвижда затвор до три години и глоба до 20 000 евро за проповядване на омраза и възхваляване на военни престъпления и геноцид. Правозащитни организации смятат, че "Златна зора" е подстрекател на неотдавнашната вълна от насилие срещу имигранти, което партията отрича.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com