Ислямисти атакуват американски мисии заради филм

8572
Ислямисти атакуват американски мисии заради филм

Американски служител в консулството на САЩ в Бенгази е убит при атаката, друг е ранен, съобщи либийският заместник-министър на вътрешните работи Уанис ал Шариф. Не се уточнява дали убитият е дипломат, предаде БГНЕС.

Сградата бе обсадена и атакувана от въоръжени ислямистки екстремисти. Имаше и стрелба с противотанково оръжие /РПГ/.

По-рано АФП съобщи, че въоръжени демонстранти атакуваха американската мисия в Бенгази и я запалиха в знак на протест срещу филм, "враждебен на исляма".

"Десетки въоръжени атакуваха във вторник вечерта американското консулство и го запалиха", сред стрелба във въздуха, преди да влязат в сградата, съобщиха властите. Според свидетел улиците към консулството са били блокирани. Сред разгневените мюсюлмани е имало множество крайни ислямисти – салафисти.

По-рано днес хиляди протестиращи египетски мюсюлмани, разгневени от филм, обидил исляма според тях, разкъсаха американското знаме по време на демонстрация пред посолството на САЩ в Кайро. Те го замениха с ислямски флагове.

Протестиращите били разгневени от лента, продуцирана от египетски християни, живеещи в Америка.

Демонстрантите развяваха черни знамена с надписи: "Няма друг бог, освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Коптите, които са близо 10% от 80-милионното население на Египет, са атакувани често от радикални ислямисти - салафисти и се оплакват от дискриминация. Коптските водачи заявяват обикновено, че полицията и армията не ги защитават достатъчно срещу атаките на салафистите. Много от християните избират да напуснат страната, част от емигрантите живеят в САЩ.

Арабската лига осъди филма, оценявайки го като "съдържащ обиди срещу пророка Мохамед", според египетската официална информационна агенция Сана.

В неделя главният мюфтия на Египет Али Гомаа осъди "акциите на копти екстремисти, които са направили филм, атакуващ пророка, заявявайки, че "милиони мюсюлмани от целия свят" изпитват болка и подчерта, че ислямът забранява изобразяването на пророка". "Атаката на светостта на религията не е свобода на изразяване ", добави той.

Очевидно в опит да успокои духовете, посолството на САЩ в Кайро в изявление осъди "продължаващите усилия от погрешни лица да навредят на религиозните чувства на мюсюлманите."

Борецът за демокрация Уайол Гонейм, който стана известен по време на въстанието срещу режима на Хосни Мубарак през 2011 г., в същото време заяви в страницата си във Фейсбук, че "атаката на американско посолство на 11 септември и окачването по него на знамена, приличащи на тези на Ал Кайда, няма да бъде прието от американското общество като протест срещу филм за пророка".

"Това ще изглежда по-скоро като честване на 11-ата годишнина на 11 септември 2001", каза той.

Редактор: Ая Косарова

Обама демонстрира различия с Израел за Иран

Президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху няма да се срещнат този месец, въпреки желанията на израелците...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com