Изборни нарушения и скандали в САЩ

4777
Изборни нарушения и скандали в САЩ

Десетки хиляди американски избиратели се оплакаха от лошата организация на изборите за президент на САЩ. Повечето хора са недоволни от огромните опашки пред избирателните секции, но са регистрирани и доста сериозни нарушения. Правозащитната организация “Гражданска коалиция в защита на изборите” съобщи, че на нейната “гореща линия” са постъпили вече над 35 000 телефонни обаждания с оплаквания, предаде БЛИЦ.

Например, във Филаделфия, щата Пенсилвания, чиито жители традиционно гласуват за демократите, представители на местното отделение на Републиканската партия са съобщили, че 75 акредитирани наблюдатели са отстранени от избирателните секции. За да бъдат върнати, на републиканците се наложило да се обърнат в съда. Местната прокуратура вече разследва случая.

Позицията на Барак Обама по ключови въпроси

Икономика Подписа закона за възстановяване на американската икономика и реинвестиции, предвиждащ стимули в размер на 768 милиарда дол...

Друг съдебен иск е подаден в решителния щат Охайо. В иска се твърди, че програмното обезпечение, използвано в местните машини за гласуване, може да позволи на членовете на избирателните комисии да манипулират резултатите от изборите. Във връзка с това ищците настояват за забрана на използването на софтуера. Избирателните власти на щата обаче твърдят, че това би нарушило процедурата за гласуване.

Хиляди жители на окръзи в щата Флорида получиха във вторник автоматично телефонно обаждане, което ги информира, че “избирателите могат да гласуват утре до седем часа вечерта”. Местните власти съобщиха, че тези позвънявания е трябвало да бъдат направени още в понеделник, но заради компютърна грешка, те са получени в деня на изборите.

“Гражданската коалиция в защита на изборите” съобщи още, че в редица градове на щата Охайо – Кливланд, Дейтона и Толедо – има проблеми със скенерите, отчитащи данните в избирателните бюлетини. В Галвестън в щата Тексас няколко избирателни секции не са отворили навреме.

В Пенсилвания са открити проблеми с автомат за гласуване. Един от избирателите засне видео и го публикува в интернет, как при натискане на копчето с името на действащия президент Барак Обама в прозорчето за проверка се появява името на опонента му Мит Ромни. Избирателят е съобщил за проблема и апаратът е бил отстранен.

Ромни призна поражението си

Мит Ромни призна победата на Обама, както е по традиция. Ромни съобщи, че е телефонирал на президента Барак Обама, за да му честити поб...

В няколко избирателни секции в Тампа в щата Флорида от избирателите не са били приемани така наречените "условни бюлетини", поради което те са се принуждавали да отидат до други избирателни секции. “Условните бюлетини” се дават тогава, когато избирателната комисия не може да даде обикновени бюлетини. По правило, това се случва в случай на грешка в списъците или ако гласоподавателите не представят удостоверение за самоличност (в щатите, където това се изисква от закона). Преброяването на “условните бюлетини” става едва няколко дни след края на изборите и внимателна проверка на самоличността на гласувалия.

Много често голям брой от въпросните бюлетини се бракуват. Например, на президентските избори през 2004 г. около 35% от всичките “условни бюлетини” (около 675 000) бяха анулирани по една или друга причина и не бяха зачетени. Най-често от тези бюлетини се възползват жителите на Охайо.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com