Китай на нож със САЩ заради военния доклад

5026
Китай на нож със САЩ заради военния доклад

Китай изрази днес своето „твърдо противопоставяне” на доклада на Пентагона, според който Пекин провежда агресивен кибершпионаж, като част от стабилното изграждане на военната си мощ, предава китайската агенция Синхуа.

Говорителят на външното министерство Хонг Лей заяви, че „китайското военно въоръжение е обосновано и нормално” и че е било несправедливо критикувано в доклада, който беше представен в петък.

САЩ: Военната мощ на Китай нараства

Китай продължава да отделя все по-големи средства за развитието на военния отрасъл, се казва в доклад на Пентагона, предаде БГНЕС. Ра...

В петък Пентагонът публикува своя годишен доклад за военното въоръжение на Китай в обичайната практика в стила, който бяха възприели САЩ спрямо Съветския съюз от времето на Студената война, коментира пък китайският в. „Чайна дейли”.

Докладът, въпреки твърдението, че е „обективен” и „реален”, е написан със спекулативни описания и дори изопачава реалността в опит да представи Китай като заплаха за икономиката и сигурността на САЩ.

Според съдържанието на доклада, Китай „периодично действа по-агресивно в преследването на своите стратегически приоритети”, правейки очевидна препратка към твърдата позиция на Китай да защитава своя суверенитет и териториален интегритет в споровете за Южнокитайско море.

Като шампион по добросъседска дипломация, Китай се е стремял към мирно развитие. Когато става въпрос за суверенитет и национална сигурност, застава твърдо, точно като всеки друг член на международната общност.

Китай купува западни технологии за армията си

Пентагонът е обезпокоен от тенденцията Китай да купува западни технологии с двойно предназначение за модернизирането на армията си и ...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com