САЩ: Военната мощ на Китай нараства

6333
САЩ: Военната мощ на Китай нараства

Китай продължава да отделя все по-големи средства за развитието на военния отрасъл, се казва в доклад на Пентагона, предаде БГНЕС.

Разходите за военни нужди на Китай през 2012 г. ще са между 120 и 180 млрд. долара, при официално обявени 106 млрд., сочат наблюденията на отбранителното министерство на САЩ. Китай разполага с 50 до 75 междуконтинентални балистични ракети с обсег 5500 км, както и с 5 до 20 балистични ракети със среден обсег, чиято далекобойност е от 3 до 5,5 хил. км. Само срещу Тайван, считан от Пекин за изконна китайска територия, са разположени от 1000 до 1200 крилати ракети с малък обсег. Освен това Китай понастоящем разработва балистична ракета, предназначена за унищожение на кораби, преди всичко самолетоносачи, с обсег над 1500 км. Според доклада Пекин разполага с две атомни подводници, като планира в близките години да построи още пет от трето поколение. Подводница, годна да носи балистични ракети, пък ще бъде построена до 2 г.

Военноморските сили на Китай имат в състава си и 48 дизелови подводници. Първият китайски самолетоносач пък ще бъде пуснат на вода до края на т.г. ВМС на Китай понастоящем разполагат със 79 бойни кораба (26 миноносци и 53 фрегати), 51 транспортни съда и 86 катера, способни да изстрелват ракети.

Китайските Военновъздушни сили пък разполагат с 1570 изтребителя, 300 транспортни самолета, над 100 разузнавателни самолета и 550 щурмови самолета и бомбардировачи. В добавка, Пекин понастоящем разработва високотехнологичния изтребител J-20, който ще бъде невидим за радарите на противника.

Китай освен това е укрепил своите системи ПВО, закупувайки от Русия модерните ракетни комплекси С-300. Народната армия на Китай пък наброява около 1 250 000 военнослужещи, се отбелязва в доклада на Пентагона.

Редактор: Яна Баярова

Китай купува западни технологии за армията си

Пентагонът е обезпокоен от тенденцията Китай да купува западни технологии с двойно предназначение за модернизирането на армията си и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com