Le Temps за "Българския Уотъргейт"

10039
Le Temps за "Българския Уотъргейт"

В самия разгар на предизборната кампания в България местната преса публикува разобличителни материали за бившия премиер Бойко Борисов и неговия клан. Става дума за секс, наркотици, злоупотреба с власт, пише Александър Леви в материал, публикуван във в. Le Temps.

На 15 април в резиденцията на бившия български премиер Бойко Борисов в софийския квартал Банкя се състояла среща, за която станало известно благодарение на разобличителни публикация. Полемиката в България не стихва, пише авторът на статията.
Изминаха два месеца след неочакваната оставка на правителството на Борисов. За 12 май са назначени предсрочни парламентарни избори. Избирателната кампания е в пълния си разгар. И независимо от многобройните скандали, консервативната партия на експремиера на ГЕРБ може да разчита на 24% от гласовете на избирателите, значително изпреварвайки основния си съперник – социалистите. Според политолозите тези гласове няма да са достатъчни на Борисов за формирането на правителство. Партията му ще трябва да встъпи в деликатни преговори, продължава журналистът.

Кокинов признал за престъпния разговор в Банкя

Освен с оставката си доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов е потвърдил уличаващият разговор с Бойко Борисов и Мирослав...

Участници в гореспоменатата среща са били Борисов, бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, обвинен в корупция, и градският прокурор на София Николай Кокинов, дошъл на срещата, за да се оплаче от новия главен прокурор, който не му позволявал да се занимава с „деликатни” дела – такива като делото на Найденов. „Не ставай смешен – казал Борисов – ти сам си го избрал.” Целият разговор, като в добрите традиции на мафиотските филми, вероятно е записан от бившия земеделски министър. Тримата си говорили за секс, за превишени пълномощия, за нарушаване на законите и за пълното презрение към институциите на демократичната държава от страна на пирамидата, на върха на която се намира „босът”, отбелязва авторът на статията.
Това е доказателство, че нашата страна се управлява не като държава, а като мафиотска банда, оглавявана от съвет на кръстниците, решаващ текущите въпроси с пура в ръка и с употреба на жаргон, цитира изданието думите на Михаил Екимджиев, адвокат, специализиран в защита на правата на човека.

Записът на разговора по загадъчен начин се озовал в ръцете на софийски журналисти. Никой от събеседниците не е отричал автентичността му. Този епизод се разглежда като апогея на дълга редица разобличителна дейност на правителството на Борисов. В средата на март лидерът на социалистите Сергей Станишев внесе в прокуратурата досие, получило името „Българският Уотъргейт”. Бившият министър на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов е осъществявал подслушване на опозиционери, предприемачи и журналисти. Използвани били специално оборудвани автомобили, закупени със средства, предоставени на България от Евросъюза за засилване на безопасността на българските граници, се казва в материала.
Още един удар за Цветанов е скандалното отстраняване на Станимир Флоров, шеф на Главната дирекция за борба с организираната престъпност – в замяна на подкупи този човек си затварял очите за дейността на лица от Близкия изток, занимаващи се с контрабанда на наркотици.

Не само американците са обезпокоени. Съдържанието на разговора между тримата чиновници свидетелства за съществуването на многобройни схеми за злоупотреба с европейски помощи. Очевидно ненапразно България досега не е приета в Шенгенското пространство, заключава изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com