Ливан е готов за сондажи за газ в спорни с Израел води

7448
Ливан е готов за сондажи за газ в спорни с Израел води

Ливан е технически готов да започне сондажни дейности за добив на природен газ, съобщи министърът на енергетиката Гебран Басил, като омаловажи риска от конфликт с Израел, предаде БГНЕС.

Морската граница между двете страни е обект на дълги продължаващи спорове.

"Ливан е технически готов да започне сондажни операции, след като е проучена голяма част от неговата изключителна икономическа зона, както и да дава лицензи за сондажите", каза министърът по време на обиколка на ливанското крайбрежие. Според него проучванията за сметка на държавата, проведени в половината от изключителна икономическа зона от две специализирани компании, са показали голям потенциал от газ недалеч от сушата.

По отношение на рисковете от нарастване на напрежението между Ливан и Израел, той каза: "Нашето присъствие тук доказва, че няма заплаха за нашите инвестиции или за правата ни върху нашите ресурси".

Ливан и Израел технически продължават да са във война. Те нямат очертани официални граници и имат противоречия по отношение на трасето на морската им граница. През август 2010 г. ливанският парламент гласува закон, определящ морските граници на Ливан и изключителната му икономическа зона. Месец по-късно Израел представи пред ООН различно очертана граница. Нито една от двете страни не изглежда склонна да отстъпи особено след откриването на газ близо до оспорваната зона от 854 кв. км.

Израел предупреди ливанското правителство за "Хизбулла"

Израел е предупредил ливанското правителство за сериозни последствия в случай на провокации срещу израелската държава от страна на груп...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com