Махат лимита на Спасителния фонд

4404
Махат лимита на Спасителния фонд

Европейският спасителен механизъм може да остане без лимит, за да позволи на всяка държава в нужда да заеме толкова средства от него, колкото са й необходими. Тази идея печели все повече привърженици в еврозоната и вевропейските институции. Тя не е нова - още от декември се спекулира с възможността Спасителният фонд да получи банков лиценз и по този начин също да заобиколи горната граница, ограничаваща възможностите й за спасение. В момента тя е 700 милиарда евро, предаде Стандарт нюз.

Според обсъжданата от няколко дни идея обаче Европейският спасителен механизъм ще получи правото да залага изкупените от него държавни облигации на страни от еврозоната с Европейската централна банка. Срещу тях ще получава свежи пари, които отново ще налива в кризисните столици.

МВФ: Еврозоната е в опасност

Еврозоната е в критична опасност. Но Съюзът е в състояние да си върне доверието, ако вземе спешни мерки под формата на вид еврооблига...

Идеята се подкрепя от Париж, Рим, Мадрид и повечето членове на Управителния съвет на Европейската централна банка. Против обаче е германското правителство, както и Германската федерална банка, които се опасяват, че подобен механизъм ще роди стремглава инфлация, предаде БНР.

Според източници от кабинета в Берлин махането на лимита наСпасителния фонд вероятно ще противоречи и на договорите в Европейския съюз. Дали Берлин ще успее да наложи мнението си, ще се види в идните дни.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com