Напрежението около Гибралтар се покачва

13736
Напрежението около Гибралтар се покачва

Испания ще предприеме „всички необходими мерки” в рамките на закона, за да защити интересите си в Гибралтар. Това заяви испанският премиер Мариано Рахой на фона на повишеното напрежение между Мадрид и Лондон във връзка с британската територия, към която Испания има претенции, предаде АФП.

„Ще предприемем законови и умерени мерки, за да защитим испанските интереси”, заяви Рахой след среща с краля на Испания.

ЕК изпраща експерти в Гибралтар, които да следят граничния контрол

Европейската комисия (ЕК) ще изпрати група експерти за мониторинг на ситуацията на границата между Гибралтар и Испания, съобщи в четвър...

„Нашият приоритет е да разговаряме, да преговаряме и да намерим споразумение” за Гибралтар и да не вземаме решения, които в един момент ще се окажат необратими, добави премиерът.

По-рано днес външният министър на Испания потвърди, че страната обмисля да наложи такса за влизане и излизане от Гибралтар.

По-рано стана ясно, че кораби на Кралския морски флот ще посетят Гибралтар, съобщи вестник „Дейли Телеграф”.

Корабите в състав лекия хеликоптероносач „Илюстръс”, фрегатата „Уестминстър” и две други фрегати ще навлязат в Средиземно море в понеделник като част от четиримесечно разполагане.

Лондон и Мадрид отново в сблъсък за Гибралтар

Британското министерство на външните работи изрази загриженост по отношение на испанските планове да се засили контролът върху границ...

Новината за посещението идва два дни след като губернаторът на Гибралтар поиска изпращането на военни кораби, за да спрат испанските нахлувания е териториалните води на Скалата.

„Гибралтар има дълги и тесни връзки с британския кралски флот и ще бъде щастлив да приветства корабите. Това е доказателство за продължаващата стратегическа важност за Гибралтар и неговите териториални води”, заяви губернаторът на Гибралтар, Фабиан Пикардо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com