Нова конституция в Египет, Шериатът става водещ

8134
Нова конституция в Египет, Шериатът става водещ

Конституционното събрание на Египет прие проекта за конституция, който ще бъде подложен на референдум, съобщава АФП.

По данни на председателя Хосам ел-Гириани, доминираното от ислямисти събрние е одобрило 234 статии по време на заседание започнало в четвъртък след обяд и продължило цялата нощ.

Морси пред "Тайм": Учим се да бъдем свободни

Учим се да бъдем свободни, каза египетският президент Мохамед Морси в интервю за списание "Тайм", предаде БГНЕС. В него той повтори, ч...

Сега документът първо трябва да бъде утвърден от президента Мохамед Мурси, след което ще се проведе общо гласуване.

Новата конституция предвижда ислямския закон Шериат да е основен законен принцип.

Събранието гласува конституцията параграф по параграф и членовете му неанонимно одобряват формулировки от отменената през 2011 конституция.

Клауза постановява че „ислямът е държавна религия и арабският език е официален език. Принципите на ислямския Шериат са основен източник на законност”.

Съгласие беше постигнато и относно клаузата, постановяваща, че принципите на християнството и юдаизма ще бъдат водещи в личните и религиозни дела на християните и юдеите.

Над 400 ранени при сблъсъци в Северен Египет

Над 400 души са получили различни наранявания в Северен Египет, където се разгърнаха мащабни протести срещу президента Мохамед Мурси, с...

Според гласуваното от събранието президентът на Египет може да заема този пост за четири години и има право само на два мандата.

След приемането на проекторезолюцията тя беше подложена на сериозни критики. Едно от основните притеснения е, че тя ще ограничи сериозно свободата на словото, както и че в нея не е залегнала равнопоставеност между мъжете и жените.

Изпълнителната египетска власт ускори подготовката на основния закон на страната, на фона на избухналите протести срещу декрета на Мурси, който му даваше неограничена власт. Мурси обеща да го отмени, след като бъде приета новата конституция.

Опозиционните сили в страната вече обявиха, че ще организират демонстрации срещу разширяването на пълномощията на президента.

Редактор: Десислава Ушатова

Египет е на ръба на фалита

Египет е на ръба на фалита, а на фона на ескалацията на политическата криза, индексът на египетската фондова борса падна с 9.8%, пише в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com