Новините на Балканите: кой е излязъл от затвора

4848
Новините на Балканите: кой е излязъл от затвора

На Балканите голямата новина е кой е излязъл от затвора, кой е вътре и кой се изправя пред съда. Всички тези дела са шумно отразявани от медиите и всички имат политически последици, се казва в коментар на "Икономист", цитиран от БГНЕС.

Най-значимото беше оправдаването на 16 ноември на двама хърватски генерали от Трибунала в Хага. Хърватите приеха това с екстаз, сърбите - с горчилка. Анте Готовина и Младен Маркач първоначално бяха осъдени през 2011 г. за заговор в рамките на "съвместно криминално деяние" за прогонване на сърби от хърватската област Крайна. Когато Югославия се разпадна в началото на 90-те години на миналия век, сърбите, подкрепени от Сърбия и югославската армия, създадоха собствена мини-държава в Крайна.

Но през 1995 г. хърватската армия отвоюва по-голямата част от нея. Около 200 000 сърби избягаха, повечето така и не се върнаха. Никой не отрича, че бяха извършени престъпления. Но оправдаването на двамата генерали означава, че съдът счита, че не е имало организиран план за "етническо прочистване" на сърбите. Генералите бяха посрещнати у дома като герои. Готовина дори може да влезе в политиката. Ако го направи, той ще бъде като човек на десницата близо до Католическата църква. Нито един хърватин не е осъден до момента от Трибунала в Хага за действия по време на войната в Хърватия. Според хърватите решението на съда защитава борбата им срещу сърбите като борба без първороден грях.

Сърбите приеха освобождаването на генералите с гняв. Решението "омаловажава сръбските жертви и ги прави безсмислени", заяви сръбският премиер Ивица Дачич. Сърбите винаги са вярвали, че Трибуналът в Хага е просто антисръбски незаконен съд. Либералите се бореха ожесточено да убедят сънародниците си в противното. За тях постановлението на съда е катастрофа. На 29 ноември съдът ще се произнесе по обжалването на Рамуш Харадинай, бивш премиер на Косово, и още двама души. Те бяха оправдани през 2008 г., но беше позволено частично обжалване заради "сериозно сплашване на свидетели". Сърбите не очакват те да бъдат осъдени сега.

Щом съдът не успя да докаже "съвместно криминално деяние" в Хърватия, как може да докаже, че е имало такова в делата срещу двамата лидерите на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич? Едно от предназначенията на Трибунала в Хага е помирение. Присъдите настрана, постигането на тази цел ще бъде сега много по-трудно.

Военните престъпления не са единствените събития от новините. На 26 ноември бившият хърватски премиер Иво Санадер беше осъден на десет години затвор за корупция. Седмица по-рано Радимир Качич, вицепремиер на Хърватия, подаде оставка. Той беше осъден за причиняване на две жертви при пътен инцидент в Унгария и се очаква да влезе в затвора. А в Косово Фатмир Лимай, важна политическа фигура, беше обвинен в организирана престъпност и корупция, а делото по обвинения във военни престъпления, по които преди време беше оправдан, ще бъде разгледано отново. Сега е най-доброто време да си адвокат на Балканите.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com