Ново чудо на света?

18472
Ново чудо на света?

Панамският канал между Тихия и Атлантическия океан е смятан за едно от седемте чудеса на света. Днешна Никарагуа има амбицията да го задмине по мащаби, изграждайки конкурентен проток, който да я направи богата.

Идеята не е нова - още през 19 век германският изследовател Александър фон Хумболт мечтае за канал между двата океана, прекосяващ Никарагуа. През 1849 година никарагуанското правителство и американският предприемач Корнелиус Вандербилт подписват договор за изграждането на новата връзка, но проектът така и не е осъществен.

Сега Никаруга иска отново да съживи идеята. Бедната латиноамериканска държава възнамерява да се превърне в кръстопът на световната търговия. Проектираният канал между Атлантическия и Тихия океан, който ще има дължина от около 300 км, трябва да стане конкурент на Панамския и да докара приходи за милиони. Строителството вече е възложено на хонконгския концерн ХКНД.

Ще завладее ли Русия и гръцкия газов сектор?

Русия е на път да сложи ръка и върху гръцкия енергиен сектор. Руски компании са фаворити за приватизацията на гръцките енергийни друже...

Очаква се, че новият канал ще донесе голям икономически подем на региона. Вестник "Ла пренса" още отсега прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт с 15 процента. Наред с канала предстои да бъдат изградени железопътна линия, нефтопровод, две пристанища и едно летище. Стойността на проекта надхвърля 30 милиарда евро, като 51 процента от акциите ще бъдат собственост на никарагуанската държава, а 49 - на изпълнителя на проекта.

"Никарагуанският канал има потенциал да се превърне в изгодно трасе за превозването на суровини", заяви говорителят на хонконгския концерн Роналд Маклиън-Албоа. В крайна сметка това ще е допълнителен воден път, през който ще могат да преминават големи кораби.

Съмнителни ползи

Критиците обаче упрекват правителството в Манагуа, че действа прибързано. Така например изобщо не са проведени преговори с коренното население по карибското крайбрежие, през чиито райони ще премине трасето. "Общините са собственици на земята, а дори не са информирани", казва и депутатката от управляващата партия Бруклин Ривера.

Гневът на турците

От началото на тази седмица турците протестират така, както отдавна не са го правили. Техният гняв вече е насочен срещу политиката на ...

Опозицията пък недоволства от това, че експлоатацията на канала се предоставя на чуждестранна фирма и то за 100 години напред. Все още има много неясноти, като например кой стои зад концерна ХКНД, отбелязва либералният депутат Вилфредо Наваро. Председател на управителния съвет на концерна е китаецът Ван Цзин, чиято телекомуникационна фирма миналата година вече получи концесия за мобилната телефонна мрежа на Никарагуа.

Оттогава насам обаче не се е случило почти нищо. "Щом не могат да изградят мобилна телефонна мрежа, как ще построят канал?", пита депутатът Елисео Нунес от Демократическата партия. Еколозите пък са най-загрижени от обстоятелството, че всички обсъждани трасета преминават през райони със защитени територии. Не е много сигурно дали те няма да пострадат от гигантския строителен проект.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com