Обама и Китай в конфликт заради редките метали

5365
Обама и Китай в конфликт заради редките метали
Конфликтът засяга 17 редки химически елемента, които трудно се откриват и разработват

Американският президент Барак Обама обвини Китай, че нарушава правилата на международната търговия, като налага ограничения върху износа си на редки метали, заради което е внесена жалба в Световната търговска организация (СТО), съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Ако Китай чисто и просто оставя пазара да функционира сам, ние нямаме никакво възражение, но сега неговата политиката възпрепятства това и е в разрез с правилата, които Пекин се е съгласил да спазва", подчерта Обама в реч, предавана пряко по телевизията.

Рейтингът на Обама вече е под 50%

Популярността на американския президент Барак Обама намаля под 50% заради решението му за увеличаване на цените на горивата. Така той...

Това става в момент, когато редките метали са в центъра на конфликт в СТО, където САЩ, ЕС и Япония внесоха жалба. Вашингтон, Брюксел и Токио поискаха консултации по въпроса, преди организацията да даде своята оценка.

Конфликтът засяга 17 редки химически елемента, които трудно се откриват и разработват, както и още два метала - волфрам и молибден.

"Ние имаме конструктивни икономически отношения с Китай и винаги, когато е възможно, се ангажираме да работим с Пекин, за да му изложим нашите тревоги. Но щом е необходимо, аз ще взема мерки, ако нашите работници и нашите компании станат обект на незаконни практики", подчерта Барак Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com