ООН прие договор за регулиране на търговията с конвенционално оръжие

12210
ООН прие договор за регулиране на търговията с конвенционално оръжие

Търговията с оръжие в световен мащаб никога няма да е същата. Причината - Общото събрание на ООН прие първия в историята на човечеството договор, който ще регулира търговията с оръжие, чийто оборот възлиза на 80 милиарда долара годишно, предаде АФП.

Резолюцията, която ще отвори пътя за подписване на договора от юни, бе приета с 154 гласа "за" срещу 3 "против". Сирия, Северна Корея и Иран, които блокираха договора миналата седмица, гласуваха против. Русия бе сред 23-мата въздържали се.

Американски град въведе задължително притежание на оръжие

Малко градче в американският щат Джорджия реши всяко семейство да притежава оръжие. Надеждите на властите са по този начин да се попреч...

Договорът беше приет след като ООН промени процедурата за гласуване и премахна условието да има пълно единодушие. Трите държави, които гласуваха против, го направиха, тъй като считат, че с новия документ се ограничават възможностите им да се защитават от агресивни външни действия.

Съгласно споразумението всяко правителство, което го е подписало, трябва да прави оценка на риска при продажба на оръжия те да попаднат в ръцете субекти, които нарушават човешките права и ги използват за терор. При установяване на такъв риск, съответната оръжейна сделка може да бъде блокирана.

Договорът обхваща конвенционални оръжия като танкове, бронирани бойни автомобили, голямокалибрени артилерийни системи, бойни летателни средства, военни кораби, ракети и ракетни системи, както и малки и леки оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com