Опасността от птичия грип за хората е преувеличена

7000
Опасността от птичия грип за хората е преувеличена

Опасността от птичия грип за хората е преувеличена, показват данните от ново изследване, предаде БГНЕС.

Американски микробиолози установиха, че вирусът на птичи грип H5N1 заразява хората по-често и по-рядко има фатален край в сравнение с данните, които разпространяваше Световната здравна организация. Според нея, през последните години са регистрирани около 600 случая на заразяване с вируса на птичи грип H5N1, като повече от половината са завършили със смърт.

Група учени под ръководството на Питър Палезе от Медицинското училище Синай в Ню Йорк е стигнала до заключението, че статистиката на СЗО не отразява реалното разпространение и надценява опасността от птичия грип.

Палезе и неговите колеги са получили кръвни проби, които са били събрани от други учени в рамките на 19 проекта, следящи за заболеваемостта от грип по методиката на СЗО. Общо са били изследвани 7300 доброволци. Никой не е страдал от респираторни заболявания и са били напълно здрави към момента на даването на кръвните проби.

За учудване на учените, около 1,2% от доброволците – 87 души – са били носители на антитела на вируса на птичи грип. При повторната проверка на данните, изключването на работници в птицеферми и други потенциално опасни зони, броят на боледувалите от птичи грип не е намалял.

След това биолозите са се опитали да открият антитела в кръвните проби на 12 хиляди души, участващи в 20 други експеримента. И този път те получили същите резултати 1-2% преболедували от птичи грип

Палезе и неговите колеги смятат, че това е свидетелство за по-широкото разпространение на птичия грип, отколкото сочи официалната статистика. По всичко изглежда, че H5N1 не е толкова опасен за здравето на хората, както се твърди.

"Предлагаме да се проведат по-нататъшни изследвания, които ще обхванат по-големи групи от доброволци и ще се проведат по единна методика. Това ще позволи по-добре да се оцени броя на хората, заразени от вируса на птичи грип. Тази информация е изключително важна, за да се изчисли реалната смъртност, защото болничната статистика не може да я отрази правилно", заявяват авторите на статията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com