Още руско оръжие за Венецуела

12790
Още руско оръжие за Венецуела

Венецуелската правителствена делегация, която е в Москва, практически се е договорила за доставката на нова голяма пратка от около 100 руски танка в латиноамериканската страна, пише в днешния си брой вестник "Комерсант", предаде БГНЕС.

Според венецуелски източници танковете са Т-72Б1В.

По данни на изданието, доставките са в рамките на договорената през октомври 2011 г. кредитна линия от 4 милиарда щатски долара от Русия за Венецуела.

Русия е един от главните доставчици на оръжие във Венецуела. През 2011 г. Венецуела е на първо място сред вносителите на руски наземни оръжия, сочи доклад на Центъра за анализи на световната оръжейна търговия.

Венецуела получава освен танковете Т-72Б1 пехотни бронетранспортьори БМП-3М и БТР-80А, 152 милиметрови самоходни гаубици, минохвъргачки, реактивни системи за залпов огън "Град", зенитни оръдия и друга техника, както и тренажьори и боеприпаси, съобщи РИА"Новости".

"Без помощта на Русия нямаше да имаме тази военна мощ, с която разполагаме сега", похвали се президентът на Венецуела, Уго Чавес, по държавната телевизия в края на май т.г.

Доставките на оръжие са в рамките на плана за увеличаване на военните възможности на латиноамериканската страна за защита на националната територия, уточни тогава Чавес, като не пропусна да обяви: "Уверени сме в подкрепата на Русия и Китай по всички направления".

Редактор: Яна Баярова

Венецуела и Боливия се оттеглиха от спогодбата за отбрана

Венецуела, Боливия, Еквадор и Никарагуа съобщиха, че се оттеглят от регионалното споразумение за отбрана, датиращо още от Студената в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com