Отказ за "Белене"

6882
Отказ за "Белене"

Ситуацията около строителството на българската АЕЦ „Белене” от Русия отново се изостря. Премиерът на България Бойко Борисов уволни министъра на икономиката Трайчо Трайков, който отговаряше за проекта, а също така заяви, че вече е дал нареждане за отказ от „Белене”, въпреки че все още не е постъпило официалното заключение от финансовия консултант по проекта HSBC. Руската страна не бърза да отписва проекта, но вече започна да отзовава служителите си, работещи на строителната площадка в Белене.

Българският премиер Бойко Борисов направи няколко противоречиви изявления за съдбата на проекта с обща стойност 6,3 милиарда евро, който „Росатом” трябва да построи в рамките на договора с българската Национална електрическа компания. Относно обстоятелствата около оставката на министър Трайчо Трайков Борисов съобщи, че той заедно с финансовия министър Симеон Дянков е трябвало да предадат в Москва отказа на София от строителството на АЕЦ-а. България е готова да плати изградения вече първи реактор за „Белене” и да го постави в другата българска централа - „Козлодуй”, която е построена още по съветски проект.

Българските министри наистина са посетили Москва в началото на февруари, но тогава не бе огласен отказът на България от проекта „Белене”. В „Росатом” потвърдиха, че не са получавали официален отказ на София от АЕЦ-а, а проект за установяване на реактора в „Козлодуй” не съществува. От други изявления на Бойко Борисов следва, че българските власти не са готови окончателно да се откажат от „Белене”.

В частност, българският премиер посочи, че все още не е получил окончателния вариант на финансово-икономическата обосновка на проекта от британската банка HSBC. Заключението трябваше да бъде готово още през миналата година. Сега се очаква до края на март. Според информирани източници предварителният вариант на разчета вече е подготвен и представен на България. Той предвижда възвращаемост на проекта в рамките на 20 години.

Бойко Борисов заяви, че не иска „Белене” да бъде само руско-български проект. Подобно е мнението и на заместника на Трайчо Трайков на поста министър на икономиката, енергетиката и туризма – Делян Добрев. Той също отбеляза, че не е уверен, че до края на месеца ще бъдат готови фактите, които ще позволят да се вземе решение за продължаване или прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”. Първоначално ключов инвеститор трябваше да бъде германската компания RWE, която избяга след началото на кризата. Други чуждестранни инвеститори българската страна не успя да привлече. В края на 2010 година Русия предлагаше участието в проекта на финландската „Фортум” и на френската компания „Алтран”. Освен това Москва предлагаше и напълно да поеме финансирането на строителството на „Белене”, но София не се съгласи.

Засега „Росатом” не отписва проекта, но вече не разчита, че скоро ще бъде подписано поредното допълнение към договора за строителството на АЕЦ-а. Срокът на действащото допълнение изтича в края на март. Източници от руския атомен сектор уточняват, че „Атомстройекспорт” даже е започнал да намалява броя на своите служители на площадката на „Белене”.

Коммерсант

Цветанов: "Белене" няма да се прави като българо-руски проект

АЕЦ „Белене” няма да се прави като българо-руски проект. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио виц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com