ПАСОК и Нова демокрация поискаха кабинет на националното единство

4204
ПАСОК и Нова демокрация поискаха кабинет на националното единство
Самарас изтъкна, че ще опита да "поправи" споразумението с международните кредитори и ще стимулира икономическия растеж

Претърпелите тежко поражение гръцки социалисти призоваха за сформиране на проевропейско правителство на националното единство, след като предварителните резултати посочиха, че малките партии са спечелили голям брой гласове, предаде БГНЕС.

"Би било разумно да има правителство на националното единство с участието на всички сили, които споделят европейските възгледи, независимо от позицията им по въпроса за споразуменията (с ЕС и МВФ)", изтъкна в реч по телевизията лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос.

Според неофициалните прогнози на вътрешното министерство в Атина, консервативната Нова демокрация печели 19,2% от гласовете, следвана от лявата коалиция Сириза и социалистическата ПАСОК със съответно 16,3 и 13,6% от бюлетините.

В същото време лидерът на гръцките консерватори Андонис Самарас, чиято партия спечели парламентарните избори в страната, обяви, че ще сформира правителство на националното спасение, което ще запази Гърция в еврозоната.

В речта си пред привърженици Самарас изтъкна, че ще опита да "поправи" споразумението с международните кредитори и ще стимулира икономическия растеж.

"Готови сме да поемем отговорност, като сформираме правителство на националното спасение с две основни цели – да запазим страната в еврозоната и да поправим политиката чрез меморандум", настоя Самарас.

По-рано бе съобщено, че консервативната Нова демокрация не желае повторение на парламентарните избори. Това заяви източник от партията, с което намекна, че Андонис Самарас ще търси коалиционен партньор.

"Ясно е, че първа политическа сила сме ние", обяви Панос Панагьотопулос в интервю за телевизия Мега.

Инциденти с неонацисти на изборите в Гърция

Група от тридесетина неонацисти нахлула в шест избирателни секции в Атина и започнала да сплашва активисти на левицата, които следели...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com