След напрегнати избори, Франция, Гърция и Сърбия имат своите победители

11984
След напрегнати избори, Франция, Гърция и Сърбия имат своите победители
Изненади на вота в Гърция, резултатите във Франция и Сърбия бяха предвидени от експертите

Кандидатът на социалистите Франсоа Оланд е новият президент на Франция. Той печели вторият тур на вота с 51,9 %. Това сочат официалните социологически проучвания, цитирани от френските медии и Стандарт Нюз.

CSA, TNS Sоfres и Ipsos дават 52% за Оланд срещу 48% за Никола Саркози, Harris Interactive сочи между 52,7% и 53,3% за социалистическия кандидат.

"Това е много голямо щастие, което слага край на 17-годишното управление на десницата в Елисейския дворец", каза говорителят на социалистите Беноа Хамон.

Сърби, завърнали се от Косово, отсъстват от избирателните списъци

Сърби, завърнали се от Косово, отсъстват от избирателните списъци, сигнализират от Централната избирателна комисия. Това предаде електр...

Избирателната активност достига 80 %.  Досегашният президент на Франция Никола Саркози набира 48,1 %

Партията на Никола Саркози - Съюз за народно движение - е анулирала митинга в негова подкрепа, който трябваше да се проведе тази вечер на площад Конкорд в Париж, предават световните агенции.

Саркози е направил обръщение към симпатизантите на партията си, да останат единни.

"Франсоа Оланд е новият президент на Франция, и като такъв трябва да бъде уважаван", заяви Никола Саркози пред симпатизантите си в 16 район на Париж. "Вече се чухме по телефона и го поздравих с победата", допълни Саркози.

Лидерката на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин Льо Пен заяви, че Никола Саркози сам е виновен за загубата си. Според нея той се е подиграл с избирателите на крайната десница.

Неонацистката "Златна зора" влиза в гръцкия парламент

Гръцката неонацистка партия „Златна зора” влиза в парламента за първи път след близо 40 години, показва екзит-пол след прик...

В Гърция, според много анализатори, вотът днес е от съдбовно значение за страната, а и за еврозоната като цяло. Големите гръцки партии "Нова демокрация" и ПАСОК, които през последните десетилетия се редуваха в управлението на страната, получиха звучен шамар на предсрочните парламентарни избори. Двете общо вземат под 40 на сто, сочат предварителните резултати от вота, предаде БЛИЦ.

Дясната "Нова демокрация" получава едва 17-20% при прогнозиран резултат от 25%. Социалистите от ПАСОК, които спечелиха предишните избори, се сринаха до 14-17%.

Макар дясноцентристите от „Нова демокрация” да печелят най-много гласове на парламентарните избори в Гърция, партията на Андонис Самарас няма да има възможност да състави самостоятелен кабинет.

Трябва да се отбележи обаче, че лявоцентриситите от коалицията СИРИЗА изненадващо се оказаха втора сила на тези избори.  Те получават 15,5-18,5 %. Това определено е голям успех за формацията, която при предишните избори с малко прескачаше изборния праг.

Гръцката неонацистка партия „Златна зора” влиза в парламента за първи път след близо 40 години, показва екзит-пол след приключването на гласуването на изборите. С 6-8% крайнодесните могат да разчитат на 6 до 8 места.

Другите крайнодесни от ЛАОС са на кантар с 2,5-3,5% при минимален праг от 3%.

Според социологическите прогнози в новия парламент ще влязат 8 до 10 партии, сред които нови десни, центристки и леви организации.

Тадич и Николич отиват на втори тур

Сръбският президент Борис Тадич получава най-голям брой гласове на първия тур от изборите в страната. За него са гласували близо 26.6...

В Сърбия пък днес се проведоха тройни избори - президентски, парламентарни и местни.

Борис Тадич получава най-голям брой гласове на първия тур от президентските избори в страната. За него са гласували близо 26.4 на сто от избирателите. Очаквано, на второ място се нарежда кандидатът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич с 24.8 на сто от гласовете. Това съобщиха от предизборния щаб на една от водещите политически партии в страната.

Борис Тадич е кандидат на Демократическата партия. Вторият тур на президентския вот ще се състои след 2 седмици, предаде БГНЕС.

На трето място се класира кандидатът на Социалистическата партия Ивица Дачич с 14.8 на сто. Докато Воислав Кощуница от Демократическата партия, проф. Зоран Станкович и Ядранка Шешел от Сръбската радикална партия събират по съответно 7, 6.6 и 3.7%. Кандидатът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович получава около 5.00 на сто от гласовете.

Останалите претенденти получават следните резултати: Владан Глишич – 2.7 на сто, Ищван Пастор – 2.00 на сто, Зоран Драгишич – 1.6 на сто, Муамер Зукорлич – 0.8 на сто и Даница Груичич – 0.6 на сто.

Данните са на базата на 25.2% от преброените бюлетини. Избирателната активност е около 58%.

Малка е разликата между двете основни партии на парламентарните избори в Сърбия – Демократическата партия на Борис Тадич и Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич, предаде Б92. Според първоначалните резултати, въз основа на 14% от обработените протоколи Демократическата партия печели 24,7%, а Сръбската прогресивна партия 23,5%. На трето място е Сръбската прогресивна партия 14,6%.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com