Перу въвежда спътников контрол срещу дрогата

4428
Перу въвежда спътников контрол срещу дрогата

Правителството на Перу прие в четвъртък постановление за контрол с помощта на сателитно позициониране на трафика на вещества, използвани в състава на дрогата. Страната е водещ световен производител на кокаин, предаде БГНЕС.

"Това решение ще доведе до значителна промяна в контрола на тези вещества, което означава силен удар срещу наркотрафикантите", увери министър-председателят на Перу Хуан Хименес.

Той предвижда пътищата да бъдат "наблюдавани и контролирани чрез спътникови системи" от полицията и службите за борба с наркотиците.

Това е част от поредица от мерки, приети наскоро от перуанското правителство за борба срещу трафика на наркотици и подобряване на сигурността в Перу.

"Всяко превозно средство за транспортиране на такива продукти трябва да бъде оборудвано с GPS", заяви министър-председателят пред журналисти, обяснявайки, че пътищата, най-често използвани от тях са в области, където се отглежда кока.

Превозните средства, транспортиращи тези химикали, ще бъдат задължени да се движат по маршрути, определени от полицията.

Според оценки на ДЕА, американската агенция срещу наркотиците, производството на кокаин е достигнало 325 тона годишно в Перу, пред добиваните в Колумбия 270 тона за същия период.

Наркотрафикантите действат съгласувано с партизаните от "Сендеро луминосо", които продължават да са много активни в някои земеделски райони в производството на кока, особено в Апуримак и Ене.

Производство на листа от кока в Перу достигна 131 295 тона през 2011 г., което представлява увеличение с 1,5% в сравнение с 2010 г. /129 500 тона/, сочат данни на ООН.

Редактор: Десислава Ушатова

Печалбите на производителите на кока намаляват

Перу зае през 2011 година второ място в света след Колумбия по годишно производството на кока – от това растение се добива кока...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com