ПКК готвела гражданска война в Турция

20622
ПКК готвела гражданска война в Турция

Кюрдската работническа партия /ПКК/е готова да започне гражданска война в Турция, твърди Гюлтекин Авджъ във в. "Бюгюн". Според него организацията била доставила оръжие на 1500-2000 свои членове във вилаета Шърнак, край който се пресичат границите на Ирак, Сирия и Турция, предаде БГНЕС.

Освен това в окръг Бейтюшшебаб на същия вилает била сформирана ударна сила от 600-700 души, които провеждали усилена огнева подготовка. Авджъ публикува два обширни материала в "Дюгюн" на 22 и 26 август, в които обобщава информацията, която получил от свои източници в региона. Според журналиста на 20 август ПКК се обърнала както към населението, така и към активните си членове с призива да се готвят за война. Следовниците на Абдуллах Йоджалан изрично подчертали:"Този път ще бъде различно, тъй като вие, т.е. народът, ще се присъедините към нас. Повече няма да водим война само в планините, всички ние заедно ще спечелим своята независимост."

Подготовката за гражданска война включвала и ударна сила от 1500 души в окръг Фарашин, чиито бойци били обучени от Народните сили за отбрана /HPG/, военното крило на ПКК.

Ръководители на ПКК призовавали и към набиране на бойци, които да участват в гражданската война в Сирия. Срещу това обещавали на хората, осигурили новобранци, високи постове и привилегии в Кюрдистан. Например ако един кюрд успее да набере 40 нови бойци за ПКК, на него му се позволява да носи пистолет Глок и да сформира своя собствена милиция от въоръжени с автомати Калашников стрелци, допълва Авджъ. Вече била уредена командната верига, по която ще се предават заповедите по време на гражданската война. Нямало да има отстъпление, единствената цел била независимостта на кюрдите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com